shareit

Международен гняв след убийството на горилата Харамбe

| от chronicle.bg |

Убийството на горила в зоопарк в Синсинати, след като четиригодишно момче се промуши в клетката й, предизвика международен гняв.

Ръководството на зоопарка определя решението да умъртви горилата, като трудно, но необходимо.

До момента около 5000 души са подписали петиция в Change.org, която остро критикува полицейското управление в Синсинати и зоопарка за убийството на животното и призовават родителите на детето да бъдат подведени под отговорност за действията си и това, че не са наглеждали детето.

Родителите на детето не са били обвинени до момента, но властите посочват, че е възможно да се стигне дотам. Към момента те не дават информация за детето или родителите му.

Facebook страницата „Justice for Haramble“ има над 40 000 лайка от неделя следобед – ден, след като 181-килограмовата горила беше застреляна, след като 10 минути влачи детето в клетката си. Животното, наречено Харамбе, е Западноконгоанска горила и е застрашен вид. Зоопаркът е планирал да го използва за размножаване.

Възмущението се пренася от природозащитници към друга тема – дали зоопарковете могат да отговорят на нуждите на такива животни. Много хора заклеймяват идеята животни да бъдат излагани на показ за забавление на хората. И все пак, повечето зоопаркове не страдат от липса на посетители. А ако искате да разберете нещо за един град само за един ден, е достатъчно да посетите зоопарка му. Пандата в зоопарка във Виена прилича на пухкава, плюшена играчка. Слоновете в зоопарка на Бразилия са червени от червения прах по земята. В Софийския зоопарк лъвът прилича на анорексичен модел на бельо и кашля. А горилите в зоопарка на Будапеща правят любов.

Която притеснително наподобява човешката. Да, горилите не са точно животни. Или поне са значително по-малко животни и повече хора от козите и земните червеи. Вероятно заради това недоволството на хората пламна след случая в Синсинати.

Според свидетели момченцето многократно е изявило желание да влезе в клетката на горилата, а мигове по-късно е пропълзяло през загражденията и е паднало от височина около 3.7 метра в хабитата на горилата, която го е сграбчила.

Това е първият път в 38-годишната история на зоопарка в Синсинати, когато човек, неоторизиран с достъп, е успявал да влезе в ограждението на животно.

Причината властите да убият животното, вместо да го приспят, е, че за да подейства приспивателното, е било необходимо време, в което животното да остане в превъзбудено състояние, което може да постави в опасност живота на детето. Пострадалото момче е настанено в болницата в Синсинати с наранявания, но без опасност за живота.

Това не е първият път, когато се случва подобен инцидент. През 2013 година 2-годишно момче падна в клетката на хиени в зоопарк в Питсбърг и инцидентът имаше фатален край. Година по-рано мъж скочи в клетката на тигъра в зоопарка в Бронкс, за да стане „едно с тигъра“ и пострада тежко, но оцеля.

През 1996 година 3-годишно дете падна в клетката на горила в зоопарка в Брукфилд, но всичко завърши щастливо, след като 8-годишна женска горила спаси детето и го предпази от другите примати.

 
 
Коментарите са изключени за Международен гняв след убийството на горилата Харамбe