shareit

Меркел: Надявам се Путин да не приложи в Молдова същата схема като в Украйна

| от |

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че се надява, че руският президент Владимир Путин няма да приложи в Молдова същата стратегия като в Украйна и че очаква той да подкрепи усилията на страната да създаде по-силни връзки с Европа, предаде агенция „Ройтерс“.

На пресконференция с румънския президент Клаус Йоханис, който е на посещение в Германия, в отговор на журналистически въпрос дали Молдова няма да се окаже в обсега на Москва, Меркел отговори, че се надява това да не е така.

„Германия и Румъния, която е членка на Европейския съюз, се чувстват тясно свързани с Молдова в политическо отношение и ще подкрепят новото правителство на Кирил Габуричи, което е про-ЕС.“ – коментира германската канцлерка.

Молдова, една от най-бедните европейски страни, намираща се между Украйна и Румъния, е ратифицирала политическо и търговско споразумение с ЕС и е загърбила перспективата за евентуално бъдеще в предвождания от русия митнически съюз, напомня „Ройтерс“.

„Има множество малки стъпки, които ще покажат, че Молдова е наш близък партньор.“ – заяви Меркел във връзка с опитите на ЕС да компенсира щетите от наложеното от Русия ембарго върху вноса на вино и храни от Молдова. То беше наложено от Москва като наказателна мярка заради сближаването на Кишинев с ЕС.

От своя страна Йоханис посочи, че към сегашния момент няма индикация за интервенция на Москва в Молдова.

Двамата държавни лидери коментираха, че кризата в Украйна е включила предупредителния сигнал за ситуацията в Приднестровието.
Повод за това е предупреждението на Москва, че Молдова ще загуби, ако предприеме сближаване с Европа. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Меркел: Надявам се Путин да не приложи в Молдова същата схема като в Украйна