shareit

Меглена Кунева: Икономиката ще бъде основното за Европа, а и за нас през 2015 година

| от |

Икономиката ще бъде водеща тема за Европа, а и за България, през тази година, заяви пред „Хоризонт“ на БНР Меглена Кунева – вицепремиер по координация на европейските политики:

Има много нови интересни неща, които се случват, които се преоценяват във всяка една европейска държава, колко регулация, в момента даже Европейската комисия се отказва буквално от някои от своите законодателни инициативи, за да може по този начин да се насочи само към 10-те си най-важни приоритети, а и защото тезата, която се застъпва е, че прекаленото застъпване на регулации, особено когато тя натоварва бизнеса, не е продуктивна, не е добра в момент на криза. За съжаление, Европа продължава да е ако не в криза, то да кажем, стагнация, без достатъчен икономически растеж. Моето впечатление е, че в следващите месеци, да не кажа години, разговорът ще бъде само за икономика. Има достатъчно критични и разумни умове в Европа, които си дават сметка, че или ще задържим, своето предимство, в някои области на икономиката, където наистина Европа е водеща, или ще загубим световното състезание. Така че за да имаме и социална политика, и екологична, всичко онова, с което Европа е най-напред в света, трябва да си осигурим гърба, трябва да осигурим икономиката.

Мога да ви кажа веднага, че как да изглежда икономиката в България до голяма степен подрежда дневния ред за следващата година у нас, нека най-напред да започнем от средата, защото бизнесът, за да се развива, трябва да има среда. Който и да е задълбочен анализ да хванете, ще видите, че поставят едни и същи въпроси, буквално ни дават план за действие – административната среда, електронното правителство, което вече изпитвам неудобство да ги казвам като приоритет, съдебната реформа. От друга страна, това вече са, как да кажа, последиците от липсата не тази първи три условия – това че убиваме предприемчивите, че през образованието и през здравеопазването не даваме шанс образовани и здрави хора да имат път за развитие у нас, ако щете дори и в Европа, но да имат личен успех, който личен успех да се трансформира в успех на обществото. Така че планът е ясен, просто трябва да се изпълни.

Това, с което се сблъскваме всеки ден, това са малките камъчета, които преобръщат колата, това са отделни парченца от една и съща мозайка, която ако се отдалечиш и я погледнеш от отстрани, ще видиш, че е точно тази картина, която се изгражда пред огорченията на собственото ни ежедневие и през потискането на собствения ни оптимизъм и ентусиазъм, за да може оптимизмът и ентусиазмът в нацията да надделее.

Аз съм оптимист за страната ни, мисля, че разбираме къде сме, което е първата и най-важна стъпка, в последна сметка, знаем къде искаме да отидем и между тези две точки просто трябва да направим свързващите стъпки. Нека да си кажем, че има пет неща, които да правим тази година, да ги разположим месец по месец и да не спираме докато те не се случат.

Кунева каза, че в утре ще има среща с министъра на вътрешните работи, този на отбраната и други представители на властта, във връзка с охраната на границата:

Първото, веднага още в понеделник сме се събрали с колеги, които аз координирам – министъра на вътрешните работи, министъра на отбраната. В този случай и министъра на регионалното развитие, за да обмислим как да направим така че да увеличим ефекта от усилията на всеки един от тях когато става сума за охрана на границата, центровете за бежанци, сигурността на границата, за да не минават нелегално хора през нея.

Меглена Кунева коментира смяната на Николай Чирпанлиев като шеф на Агенцията за бежанците така:

Когато се прави подобна смяна в управлението, тя не е въпрос на наказание, ако има последици от тези одити, те вървят по административна процедура, иначе това е както това е политическа позиция, това не е експертна позиция и тя върви заедно с това, което е обща атмосфера, екипна работа на целия кабинет. Това означава, че ние ще търсим друга динамика в развитието на тази толкова важна тема, ще направим необходимия подбор, за да засилим повече интеграционната част на проблема с бежанците, ще направим много по-динамични връзките с Европейската комисия, за да можем да разчитаме на помощ от страна на Европейския фонд за бежанците. Точно за това е срещата в понеделник, има необходимост от много по-висок професионализъм, от много по-добро взаимодействие и с останалите европейски страни и с техните служби, това са неща, които аз искам да видя променени в Агенцията за бежанците.

Според вицепремиера военните няма как да бъдат ангажирани в охраната на браздата:

Искри не могат да прехвърчат. Можем да подобрим координацията си, което правим, можем да разчитаме на помощ един на друг, което е направим, включително и Министерство не земеделието ще се включи заради горските участъци, където могат да бъдат подобрени пътните условия. Между Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната няма стена, всички служим на една държава. Разбира се, има ограничения в работата на едното и на другото. Министерство на отбраната не охранява границата, няма как това да се случи, но примерно с места, които мога да се преустроят, за да пребивават бежанците, може да се разчита. Аз напълно разбирам притесненията на министъра на вътрешните работи, защото когато през 2013 година се стовари бежанската вълна, нямаше планиране в България и оттогава непрекъснато на МВР се увеличава натоварването, хората работят при много тежки условия и освен това се командироват хора от вътрешността на страната.

Меглена Кунева посочи, че в момента страната ни не разполага със средства, за да започне работа по подготовката на българското председателство през 2018 година:

Бъдещото председателство на България 2018 година би трябвало да започне сега, трябва да се направи преглед на това колко знае администрацията, каква част от администрацията с какво ще се занимава. Искам да ви кажа, че всяка една военна операция бледнее пред това да се организира едно председателство. Няма средства, предвидени за това и аз съм говорила с финансовия министър ако втората половина на годината има такава възможност, да се започне работа. Засега ще работим с това, което имаме. За нас би било достатъчно всяко едно министерство да направи преглед на административния си капацитет и да започне обучение на хората.

Кунева изброи и другите важни приоритети според нея през тази година:

Второто нещо за тези година, са европейските политики, съдебната реформа, особено след доклада, е много важна, аз тук силно ще настоявам, за подкрепа от всички парламентарни групи. Мисля, че Изборният закон е също тема за първите месеци на 2015 година, защото има местни избори и трябва се изчистят мъртвите души най-малко.

 
 
Коментарите са изключени за Меглена Кунева: Икономиката ще бъде основното за Европа, а и за нас през 2015 година