Матео Ренци: Европа затваря очите си пред мигрантската криза в Средиземно море

| от |

Италианският премиер Матео Ренци обвини Европа, че си затваря очите пред мигрантската криза в Средиземно море, след като няколко държави отхвърлиха квотите за прием на бежанци, предаде BBC.

„Европа не може да си казва „далеч от очите, далеч от сърцето“, заяви Ренци и обеща да положи всички усилия за откриването на телата на стотиците мигранти, които загинаха при корабокрушение миналия месец.

Италия и Гърция се мъчат да се справят с огромния наплив на мигранти през Средиземно море, но редица европейски държави, сред които Великобритания, Франция и Испания, отхвърлят предложенията на ЕК за справедливо разпределение на бежанците между страните-членки. Съгласно предложенията, на територията на страните от ЕС ще бъдат разпределени 20 000 мигранти, като се вземат под внимание фактори, като икономика, население и заетост. Германия ще поеме най-големия брой бежанци – 18,4%, следвана от Франция (14%), Италия (11,8%) и Испания (9%).

Макар Франция в началото да бе съгласна с квотите, във вторник президентът Франсоа Оланд бе непреклонен, че не може и да става въпрос за мигрантски квоти в Европа. Испания също се оплака, че планът не взема под внимание високото ниво на безработица в страната – 23,8%, както и собствените й трудности с миграцията от Северна Африка.

Великобритания, Ирландия и Дания са изключени от плана заради законите в ЕС, а унгарският президент Виктор Орбан разкритикува идеята като „граничеща с лудост“. / Агенция Фокус

 
 
Коментарите са изключени за Матео Ренци: Европа затваря очите си пред мигрантската криза в Средиземно море