shareit

Малко вероятен е безвизов режим за Турция от 1 юли

| от chronicle.bg, по БТА |

Планът на Европейския съюз да разреши безвизови пътувания за турските граждани от 1 юли трябва да бъде отложен на фона на опасения, че Анкара няма да спази ключови условия на споразумението навреме, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Турция се съгласи да приеме обратно бежанците, които са пристигнали в Европа от нейната територия, в замяна на визова либерализация за турските граждани. Но Европа настоява Турция да приложи преди това серия от реформи, отнасящи се до свободата на словото и съдебната система, съобщава БТА.

„Въпросите, които имах в тази връзка, все още не са напълно изяснени“, заяви Меркел.

Германският канцлер се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и каза също, че „е дала ясно да се разбере“, че вижда опита една четвърт от турските парламентаристи – основно от кюрдското малцинство – да бъдат лишени от законния си имунитет като „причина за дълбоко безпокойство“.

„Дадох ясно да се разбере в разговора днес, че мисля, че се нуждаем от независима правосъдна система, нуждаем се от независими медии и се нуждаем от силен парламент“, посочи Меркел, цитирана от Ройтерс.

„И разбира се, решението за отнемане на имунитета на всеки четвърти парламентарист в турския парламент е нещо, което предизвиква дълбоко безпокойство. Аз ясно показах това на турския президент“, добави тя.

Критици заявиха, че отнемането на имунитета е стъпка, която вероятно цели да отстрани прокюрдските политици. Законът бе гласуван миналата седмица.

Меркел каза също, че Турция трябва да изпълни всички условия, поставени от Брюксел, преди гражданите й да получат право на безвизови пътувания в ЕС.

 
 
Коментарите са изключени за Малко вероятен е безвизов режим за Турция от 1 юли