shareit

Когато смелостта се превръща в театър

| от chronicle.bg |

Първият МСТФ „Данаил Чирпански” не е просто събитие, това е величието на една малка мечта. Зад историята на фестивала стои името на човек, отдаден на театъра до край – Данаил Чирпански, както и загубата му в един нелеп инцидент.

Данаил Желев, по-известен като Чирпански, освен отличен възпитаник на НАТФИЗ, любимец на професор Пламен Марков и редица преподаватели от Академията, обичан колега и приятел, вдъхновяваше с упоритост и обич към театъра. Трети курс, той вече играеше своето първо представление „Вехти Воеводи”, на професионална сцена. През април 2016 г. Дани загина в тежка катастрофа на път за представлението. Неговата отдаденост, живот и смърт по театъра, родиха идеята за фестивала.

В памет на Дани, група млади момичета: Мила Люцканова, Никея Петрова, Дени Димитрова, Мирена Керезова, Йоанна Темелкова, Венета Ангелкова, Теодора Лазарова, Максима Боева, решават, че могат да превърнат загубата в това, което той най-много обичаше – в театър. Те се захващат и с всички усилия създават проекта. След безсънни дни и нощи, със закъснение, пристига чаканата новина. Проектът за фестивала е одобрен и печели частично финансиране по програма International Fund for the Promotion of Culture на ЮНЕСКО. По нея са кандидатствали общо 814 международни проекта, а фестивалът е един от осемте одобрени и е първата българска инициатива, която печели по тази програма. Зад проекта застават Министерството на културата и получава финансова подкрепа от ОББ.

facebook_1503820718964

Така идеята малко по малко се реализира. Международният студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” е първият в България фестивал за дипломни спектакли на театрални академии от цял свят. В него ще вземат участие руските ВГИК, ГИТИС, Кралските академии на Мадрид и Лондон, националните театрални институти на Гърция и Грузия и НАТФИЗ от българска страна.

Домакин ще бъде Стара Загора, а фестивалът ще се проведе на сцената на Драматичен театър „Гео Милев”. През фестивалната седмица ще се изиграят всички студентски спектакли, а входът ще бъде свободен за желаещите да гледат представленията. Големият мащаб на събитието включва и три уъркшопа, специално създадени за участниците. Те ще бъдат водени от български и чужди професионалисти в различни сфери на изкуството- музика, танц и куклен театър. Повече информация за тези инициативи можете да намерите на официалният сайт на фестивала.

 
 
Коментарите са изключени за Когато смелостта се превръща в театър