Ким Чен-ун оповести кога Пхенян би използвал ядрено оръжие

| от chronicle.bg |
Условията, при които Пхенян би използвал ядрено оръжие и петгодишен икономически план представи Ким Чен-ун в речта си на Конгреса на Корейската трудова партия.

Речта е произнесена вчера, световни агенции съобщиха тази нощ за нея и севернокорейската държавна телевизия я излъчи едва в 15 ч. местно време днес, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.Преди излъчването на речта държавната телевизия обяви, че Северна Корея ще направи днес важно съобщение, предаде Франс прес. За час на съобщението се посочваше 15 ч. местно време (7 ч. по Гринуич, 10 ч. българско време).

В миналото Пхенян подготвяше аудиторията с новина за предстоящо важно съобщение, когато ставаше дума за кончина на високопоставена фигура или за пореден ядрен опит.

Днес обаче в уречения час държавната телевизия започна просто излъчването на речта на Ким от вчера.

В речта Ким уверява, че ще прибегне до ядрени оръжия само в случай на нападение на ядрена сила срещу Северна Корея.

„В качеството ни на отговорна ядрена сила, нашата република няма да използва ядрено оръжие, без нейният суверенитет да е накърнен от враждебни и агресивни сили с атомни бомби“, каза Ким.

Севернокорейският лидер представи и петгодишен план за подобряване на ефикасността и производството в някои ключови сектори на севернокорейската икономика, сред които и енергетиката.

В плана на Ким се акцентираше върху това, че стимулирането на икономическия растеж се нуждае от подобряване на доставките на ток в страната и до развиването на вътрешни енергийни източници, в това число и ядрената енергетика.

В икономическия план се акцентираше още върху нуждата от по-голяма механизация и автоматизация на селското стопанство и на предприятията и върху увеличаване на добива на въгледобивните мини.

За конгреса на Корейската трудова партия Пхенян покани чужди журналисти. В двата първи дни от конгреса те обаче не бяха допуснати до Дома на културата, в който се състоеше форумът, а разглеждаха заводи и родилни отделения.

Тази сутрин на 130-те чужди журналисти беше поръчано да се облекат подходящо и те бяха откарани в Двореца на културата с дузини черни Мерцедеси.

Журналистите прекараха цял час във фоайето на Двореца на културата и след това бяха откарани обратно в хотела си, без възможност да се срещнат с който и да е севернокорейски представител.

 
 
Коментарите са изключени за Ким Чен-ун оповести кога Пхенян би използвал ядрено оръжие