Някои храни като пържолата, сиренето и черния шоколад избелват зъбите, докато сосовете, соковете, кафето и кърито ги потъмняват, предупреди виден стоматолог, цитиран от ЮПИ.
Марк Лихтунг, който е член на Международната академия по дентална и лицева естетика, заяви, че сините боровинки, малините, къпините, вишните са полезни за здравето, но от тях зъбите потъмняват.
„Ако имате слабост към тези плодове, ще е добре да изплакнете обилно с вода устата си след консумацията им“, поясни експертът. „Повечето подобни плодове, с изключение на ягодите, потъмняват зъбите. Ако зъбите се мият със смес от ягоди и малко сода за хляб веднъж седмично, това ще има избелващ ефект.“
Червеното вино потъмнява зъбите, но бялото вино и кока-колата са с такава киселинност, че причиняват кариеси. Цвеклото може да оцвети както дрехите и кожата, така и зъбите.
Соевият сос, доматеният сок, гроздето, нарът и сокът от червена боровинка също могат да потъмнят зъбите. Сред останалите храни, които потъмняват зъбите, са туршията, кетчупът, оцветените захарни изделия, кърито и балсамовият оцет.
Черният шоколад избелва зъбите, докато танините – антиоксидантите в какаото, предотвратяват възможността бактерии да полепнат по зъбите и унищожават микроорганизмите, които предизвикват лош дъх. Тъй като съдържа голямо количество полифеноли, чаят преборва бактериите, докато леката закуска със сирене увеличава ph в устата до почти идеалното ниво. Ябълките и крушите увеличават отделянето на слюнка, която забавя потъмняването на зъбите, а лукът допринася да се намалят бактериите, които причиняват кариеси.