shareit

„Ислямска държава“ пое отговорност за терора в Берлин

| от chronicle.bg |

„Ислямска държава“ потвърди, че стои зад терористичния атентат в Берлин, при който камион се вряза в коледен базар и 12 души загинаха, а 49 бяха ранени.

Групировката пое отговорност за нападението, използвайки своя новинарска агенция.

По-рано днес германската прокуратура пусна единствения задържан за престъплението заради недостиг на доказателства.

Властите предполагат, че атентаторът или атентаторите все още са на свобода. Още преди да освободят задържания Навид Б., те посочиха, че не могат да бъдат сигурни дали е свързан с атаката. Той беше арестуван в парк, след като по свидетелски показания е забелязан да бяга от местопрестъплението. Мъжът е пристигнал в Германия на 31 декември миналата година и е известен на полицията за дребни престъпления. Молбата му за убежище все още се обработва.

Стилът на нападението подсказваше, че става дума за ислямски екстремизъм. Камионът, използван в атаката, е полски, като е бил откраднат, а шофьорът му – Лукаш Урбан – убит. По тялото му е имало следи от огнестрелни рани и намушквания.

Германският канцлер обеща да накаже отговорните за атаката толкова тежко, колкото изисква законът. Политиката й на отворените врати към мигрантите доведе до пристигането на 890 000 търсещи убежище в Германия, което донесе разделение в страната, а критиците й наричат това дори заплаха за националната сигурност. Затова и се очаква терористичния акт в Берлин да окаже силно влияние и върху политическото й бъдеще. В края на ноември Меркел обяви, че отново ще се кандидатира за канцлер на Германия.

 
 
Коментарите са изключени за „Ислямска държава“ пое отговорност за терора в Берлин

Повече информация Виж всички