shareit

Гръцките производители изнасят най-качествения си зехтин в Европа

| от |

Гръцките производители изнасят най- качествения си зехтин за европейските страни, където цената е висока. На вътрешния пазар се продава универсалния зехтин, който е много по-евтин, предава БНР.

Очаква се дефицит на качествения гръцки зехтин на вътрешния пазар, след като италиански преработвателни компании изкупиха на едро голяма част от готовата продукция. Гръцките производители предпочитат да продават стоката си дори на страни производители, като Италия и Испания, поради бързото възвръщане на средствата. Заради кризата е намаляло вътрешното потребление на качествен гръцки зехтин.

Цената на зехтина се определя от качеството и метода на обработка, обясняват производителите. В Гърция маслините се събират ръчно и се обработват по класически начин, което увеличава себестойността, но пък качеството е перфектно. Гърците знаят, че когато зехтинът има вкус на прясна маслина, той не е рафиниран и е чист натурален продукт.

На най-ниска цена в търговската мрежа е универсалният зехтин, чието качество и обработка са различни от състава на скъпия, който носи етикет ”екстра”.

На остров Крит се произвежда най-качественият био-зехтин, който се продава в луксозни опаковки. За да получи сертификат се следи производството на маслини за 5 години назад.

Не се очаква в следващите месеци покачване на цената на универсалния зехтин в търговската мрежа.

 
 
Коментарите са изключени за Гръцките производители изнасят най-качествения си зехтин в Европа