shareit

Гърция връща първи емигранти в Турция

| от chronicle.bg |

Гърция започва да връща мигранти в Турция по силата на споразумението, сключено между Европейския съюз и Турция. 400 души ще бъдат върнати още днес и този брой ще се увеличава. Първият ферибот отплава от Гърция за Турция рано тази сутрин, съобщиха световните агенции. Автобуси със стотици мигранти за депортиране в Турция пристигнаха на гръцките пристанища на островите Лесбос и Хиос рано сутринта.

Договорът между Турция и ЕС беше подписан на 18 март тази година и неговата цел е да се ограничи притокът на нелегални мигранти към Европа.
За миналата година общият брой на регистрираните мигранти, които са дошли в Европа, е 1,800 млн. души. През 2015 г. европейските граници са преминавали между 100 и 150 хиляди чужденци на месец . В замяна на приетите нелегални мигранти от Гърция ЕС предложи на Анкара финансова помощ и политически отстъпки, включително ускоряване на преговорите за членство в ЕС.

В Турция ще бъдат връщани хората, чиито искания за убежище са преценени като неприемливи и тези, които не са поискали защита. Това са преди всичко мигранти от Афганистан, Пакистан и Мароко. Същевременно от Турция в ЕС ще бъдат пряко преселвани сирийски бежанци – същият брой, тъй като размяната е договорена „човек за човек”. Сирийците ще бъдат качвани в самолети към конкретни страни от ЕС.

Първите сирийци пристигнаха в понеделник от Истанбул в Германия според спорния договор между ЕС и Турция за мигрантите, съобщи пред AFP представител на германската федерална служба за бежанците.

Шестнадесет кандидати за убежище пристигнаха в северния град Хановер и ще бъдат отведени в бежански лагер на 140 км от града. Втора група сирийци се очаква да пристигне в Хановер по обед, допълва източникът.

 
 
Коментарите са изключени за Гърция връща първи емигранти в Турция

Повече информация Виж всички