shareit

Франкфурт посреща новата супермодерна централа на ЕЦБ с мащабни протести

| от |

По-късно днес Европейската централна банка ще открие своето ново грандиозно седалище във Франкфурт, което е заобиколено от бодлива тел и засилено полицейско присъствие, тъй като се очаква хиляди протестиращи от цяла Европа да се присъединят към демонстрация срещу политиката на строги икономии.

Полицията на Франкфурт се подготвят за възможно насилие, разполагайки заграждения с бодлива тел и тежки бариери, за да се създаде зона за сигурност около новия луксозен небостъргач на Европейската централна банка на стойност от 1,3 млрд. евро. Около сграда ще бъдат разположени хиляди полицаи с водни оръдия, хеликоптери и самолети в бойна готовност в случай, че очакваната демонстрация прерасне в насилие, предаде местната полиция.

CAXWRfxUgAA5B47

Това е едно от най-мащабното разполагане на полицейски сили в историята на града, заяви пред репортери говорителка на полицията във Франкфурт. Въпреки, че повечето протестиращите са политически умерени и се очаква да останат спокойни, има голяма вероятност да се стигне до насилие, отбелязва полицията пишат на своя уебсайт.

Организаторите на протестите, обединени под знамето Blockupy, заявиха, че полицията и местните власти във Франкфурт „всяват паника“ и изготвят „абсурден сценарий за гражданска война“, добавяйки, че масовото присъствие на полицията е „скандално“, предаде БНР.

ЕЦБ е част от така наречената „Тройка“ (заедно с Европейската комисия и Международния валутен фонд), която контролира спазването на условията по спасителните заеми за тежко задлъжнели страни от еврозоната като Гърция. Условията включват много строги икономии и лимити на държавните разходни, които се считат от протестиращите като основна причина за високата безработица, бавния икономически растеж и повишаване на нивото на бедност в Европа.

В очакване на мащабните протести, ЕЦБ взе решение за относително скромно тържество при освещаването на новата си централна, включващо само двайсетина официални гости от чужбина. В настоящите времена на криза, беше решено, за „подходящ“ размер на тържеството при откриване на новата щаб-квартира на банката, заяви говорител на ЕЦБ.

 
 
Коментарите са изключени за Франкфурт посреща новата супермодерна централа на ЕЦБ с мащабни протести