ЕЦБ е одобрила повишение на спешната помощ за осигуряване на ликвидност на гръцките банки до 60 млрд. евро

| от |

Европейската централна банка е одобрила повишение на капацитета на Механизма за спешна помощ за осигуряване на ликвидност (ELA) на Гръцката централна банка до 60 млрд. евро, съобщава днес немският ежедневник Die Welt.

Според изданието това е станало факт на същото снощно заседание на ЕЦБ, на което Управителният съвет на банката взе решение да спре да приема гръцките държавни облигации като обезпечение при провежданите от централната банка аукциони за осигуряване на ликвидност на търговските банки в еврозоната.

От ЕЦБ отказаха да коментират информацията на Die Welt.

Немското издание отбеляза, че на този етап гръцките банки са използвали едва между 2 и 3 млрд. евро от Механизма за спешна ликвидна помощ (ELA) на Централната банка на Гърция. Това предполага, че одобрените от ЕЦБ средства в размер до 60 млрд. евро за програмата ELA вероятно ще бъдат достатъчни, за да покрият непосредствените ликвидни нужди на гръцките банки за по-продължителен срок от време, въпреки че според последни оценки депозити за около 24,5 млрд. евро вече са напуснали банковата система на Гърция.

Повод за тези спекулации даде и членът на ЕЦБ Петер Прает, който заяви по-рано днес, че ликвидността на гръцките банки ще продължат да бъде задоволена от програмата ELA на Гръцката национална банка след вчерашното решение на Европейската централна банка.

 
 
Коментарите са изключени за ЕЦБ е одобрила повишение на спешната помощ за осигуряване на ликвидност на гръцките банки до 60 млрд. евро