shareit

ЕС представи пакет от мерки срещу укриването на данъци

| от chronicle.bg |

Европейският съюз (ЕС) представи пакет от мерки срещу укриването на данъци, след като финансовите министри се опитаха да се противопоставят на популистките групи, които използват т.нар. Panama papers, за да твърдят, че правителствата си затварят очите за неравенството, пише Bloomberg.

Финансовите министри на страните членки на ЕС бяха единни срещу гнева, който Panama Papers надигна срещу тях от Лондон до Мадрид, по време на двудневната си среща. На нея решиха да работят за засилване на режима за данъчна прозрачност и т.нар. черен списък с данъчни убежища.

„Рискът от популизъм е истински, ако не действаме достатъчно бързо“, коментира френският финансов министър Мишел Сапен от Амстердам. „Хората ще си помислят, че подкрепяме една нечестна система, с два вида правила. Не можем да подкрепим подобно нещо.“

Изтеклите този месец милиони страници финансови документи от панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca, които разкриват милиарди скрити долари в данъчни убежища по света, идват на фона на пробива, който популистките групи направиха към избирателните урни с изказвания, критики и действия против мерките за строги икономии.

По време на срещата си в холандската столица в петък и събота финансовите министри на ЕС се съгласиха да работят заедно за съставянето на съвместен черен списък с данъчни убежища и общи санкции срещу тях. Целта е да се заменят списъците, които всяка страна съставя индивидуално.

 
 
Коментарите са изключени за ЕС представи пакет от мерки срещу укриването на данъци