shareit

ЕС гледа към Азербайджан и Туркменистан за алтернативни енергийни източници

| от |

Европейският съюз ще се опита да преговаря с Азербайджан и Туркменистан за доставки на газ с цел диверсификация на енергийните източници, след като Русия се отказа от проекта „Южен поток“, пише в. „Файненшъл таймс“.

Според изданието, поради охлаждането на отношенията с Москва, ЕС се опитва да включи богати на газ страни като Азербайджан и Туркменистан в центъра на енергийната си стратегия.

Очаква се днес Брюксел да представи стратегията си за Европейския енергиен съюз.

Според „Файненшъл таймс“, който разполага с копие от проекта, ЕС ще се опита да „използва всички инструменти на външната си политика, за да установи стратегическо партньорство в енергийния сектор“ с алтернативни доставчици на гориво, като Азербайджан, Туркменистан и Алжир.

Както посочва заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, ЕС трябва да диверсифицира своите енергийни източници, за да бъде по-малко зависима от руския „Газпром“.

В началото на декември м.г. Русия обяви отказа си от проекта „Южен поток“, който трябва да премине по дъното на Черно море и през България да доставя газ за балканските страни, както и за Унгария, Австрия и Италия. Според руската страна, проектът е изоставен, поради неконструктивната позиция на ЕС. Вместо това бе решено да се построи тръба в Турция и да се създаде по границата с Гърция на газов хъб за южноевропейските потребители. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за ЕС гледа към Азербайджан и Туркменистан за алтернативни енергийни източници