shareit

Ердоган критикува миниполи, но се цели в противниците си

| от |

Турският президент Реджеп Ердоган използва нашумелия проблем с миниполите, за да се нахвърли върху политическите си противници.

Той държа реч в Анкара на церемония по откриването на общежития, собственост на фондация „Служба на младежта и образованието в Турция“ (ТЮРГЕВ). Синът му Билял Ердоган е сред управата на фондацията.

По отношение на привържениците на по-разкрепостеното облекло, които се възмущават, че обществото го отхъврля, президентът каза: „Нека реват за изрязаните блузки и миниполите“. Ердоган дори се закле да „отгледа поколения, които са верни на своите вярвания и история“.

На 21 февруари група мъже организираха протест в Истанбул и обуха миниполи в знак на протест срещу духовенството и в памет на убитата 20-годишна студентка Аслан Йозгеджан. Обгорелият труп на Аслан бе намерен на 13 февруари в турската провинция Мерсин. Това предизвика обществен дебат, в който някои консервативни кръгове заявиха, че „провокативното“ облекло на жените е причина за сексуалните нападения.

Повтаряйки, че убийството на Аслан е варварщина, Ердоган се нахвърли не само срещу светската опозиция, но и срещу последователите на живеещия в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен, бивш негов съюзник.

„Ако тази структура (гюленистите в държавната йерархия) беше успяла, всички опозиционни партии щяха да бъдат нейни заложници“, заяви Ердоган, повтаряйки, че свързани с Гюлен прокурори са опитали да направят преврат срещу него чрез разследване за корупция, започнало през декември 2013 г. Сред мишените на разследването са били ТЮРГЕВ и Билал Ердоган. Джелал Кара, прокурорът, отговарящ за първоначалното разследване, наскоро признал, че е планирал да назове Ердоган като главен заподозрян в предполагаемата схема за корупция.

Оттогава правителството смени стотици държавни служители, за да ограничат влиянието на гюленистите в държавната администрация.

Турската държава е издала две заповеди за арест срещу Гюлен, като последната е от 24 февурари 2015 г. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Ердоган критикува миниполи, но се цели в противниците си