shareit

ЕК: Няма правна възможност за излизане на Гърция от еврозоната

| от |

Лидерите на две от основните политически групи в Европейския парламент реагираха остро на информациите, че Германия е готова да приеме излизане на Гърция от еврозоната. От Европейската комисия пък припомниха, че такава правна възможност няма, и засега отказаха коментари по темата, предаде БНР.

Евентуално връщане на Гърция към драхмата ще струва милиарди евро на европейските данъкоплатци, само за Германия цената ще е от порядъка на 80 милиарда, предупреди лидерът на групата на либералите Ги Верховстат. Според него идеята Гърция да напусне Еврозоната е абсурдна и въобще не трябва да се обсъжда – вместо това трябва да се намери начин да бъде решен проблема с липсата на инвестиции там и в други страни от Евросъюза.

Лидерът на социалистите Джани Питела пък обвини германската десница, че се държи с Гърция като шериф – което според него е недопустимо и погрешно – защото само ще разгневи нейните граждани и ще ги отблъсне от Европейския съюз. „Хипотетичният гръцки изход от Еврозоната не е възможност, членството в нея не подлежи на отмяна, подобен ход може да предизвика много опасен ефект на доминото”, заяви Питела.

Присъединяването към общата европейска валута е необратимо – припомни и говорител на Европейската комисия – оттам обаче обявиха, че решенията са в ръцете на гръцките избиратели, и преди те да се произнесат, няма да коментират хипотези.

 
 
Коментарите са изключени за ЕК: Няма правна възможност за излизане на Гърция от еврозоната