shareit

Драги: Еврозоната е в състояние на слабост, а не на криза

| от |

Ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги смята, че терминът „криза“ не е подходящ за сегашното състояние на икономиката в еврозоната.

„Става дума за по-продължителен период на слабост отколкото за криза“, сподели той в интервю за немския в. „Ханделсблат“. По думите му в еврозоната „продължава умерения процес на заздравяване“. „Оздравяването е крехко и неравномерно. Но напоследък 14 от 18-те страни показаха растеж, а в рецесия са само две страни. Европа става силна постепенно“, отбеляза Драги. Той изрази увереността си че в бъдеще „икономиката на всички държави от еврозоната ще расте“.

Драги поясни също, че въпреки усилията на ЕЦБ увеличаването на дълга в редица държави спрямо производителността на икономика „зависи и от това, че в някои части на Европа през последните години не е бил отбелязан растеж“.

Освен това банкер №1 на Европа не изключва, че в началото на тази година ще трябва да се приемат допълнителни мерки срещу дефлацията в еврозоната. „Рискът да не изпълним нашия мандат за стабилизирането на цените при всички случаи е по-висок отпреди половин година“, посочи Драги.

„В момента се извършва техническа подготовка, за да може в началото на годината да се променят обемът, интензивността и изработването на нашите мерки, ако трябва да се реагира на твърде дълъг период на ниска инфлация. В управителния съвет на ЕЦБ има единство по този въпрос“, изтъкна италианецът. По думите му опасността от появата на дефлация в икономиката на еврозоната „не е изключена напълно, но все пак е ограничена“. /ТАСС, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Драги: Еврозоната е в състояние на слабост, а не на криза