shareit

„Досиетата Х“: Възраждането на Мълдър и Скъли

| от chronicle.bg, по Variety |

Историята е типичната за „Досиетата Х“ загадка. Мъртво тяло изниква отникъде. Случаят се разследва при съмнителни обстоятелства. Агентите на ФБР Фокс Мълдър и Дана Скъли са там, за да разкрият истината.

Тези сцени не са нови за актьорите Дейвид Духовни и Джилиан Андерсън. Предполага се, че за една от най-обичаните екранни двойки превъплъщението в Мълдър и Скъли ще е като детска игра.

На снимачната площадка обаче нищо не върви както трябва: актьорите бъркат репликите си, не могат да чуят съветите на режисьора и сценарист Джеймс Уонг, частният сървър се чупи…

Не, екипът не е изнервен. Напротив. Те просто се опитват да заснемат сцената „като хората“, казва Дейвид Духовни.

„Когато имаме само шест епизода, можем да се концентрираме на детайлите, което няма как да се случи с 24 епизода.“ – казва той.

Шест ще бъдат излъчените по „Фокс“ нови епизоди от хитовата поредица. Оригиналните актьори, сценаристи и режисьори на американския сериал се интересуват от възможното му по-нататъшно продължение, но всеки е ангажиран с отделни проекти. Затова и интересът има граница, казва Крис Картър, режисьор и сценарист на предаването.

На въпрос на журналисти дали ще има продължение на продължението, Дейвид Духовни отговаря шеговито:

„С Джилиан (в ролята на Дана Скъли) сме говорили за повече епизоди, но просто спряхме. Стигаме до 2023 година и все още не откриваме удобна дата. Затова нека изчакаме и видим дали наистина ще можем да се съберем отново.“

Всеки от оригиналния състав на продукцията има своите странични проекти, затова и за известно време изглеждаше така сякаш „Досиетата Х“ са стигнали края си. През 2008 година излиза филмът „Досиетата Х: Искам да вярвам“, който обаче критиците приемат остро. Създателят на поредицата Крис Картър пише трети сценарий, който обаче така и не се адаптира. Затова и никой не очаква реалното завръщане на сериала.

досиетата х, дейвид духовни, джилиън андерсън

Завръщането

Първите слухове за нов сезон на сериала се появяват по време на събитията през 2013 година за отпразнуването на 20-годишнината на „Досиетата Х“. Тогава в Сан Диего се събират отново най-големите имена от авторския екип на предаването, включително Духовни, Андерсън, Картър, както и сценаристите Винс Джилиан и Хауърд Гордън. Още тогава звездите сами не вярват, че е възможно продължение на сериала. Всички са твърде заети. Не вярват и че ще има интерес.

Но интерес не липсва.

От телевизия „Фокс“, по която се излъчват епизодите от 1993 година насам, смятат, че с нови серии на един от най-доходоносните си проекти всъщност ще вдигнат рейтинга си. И вероятно ще е така – премиерата на пети сезон събира пред екраните близо 30 милиона зрители, а след това гледаемостта достига 20 милиона. Театралният филм между пети и шести сезон привлича вниманието и печели 189 млн. долара само за лятото на 1998 година.

„Досиетата Х“ не е само машина за пари, а културен феномен, с който е отраснало цяло поколение. Сега пред „Фокс“ стои предизвикателството да успеят да привлекат вниманието не само на феновете, но и една нова генерация зрители. Компанията ще получи чиста печалба, ако сериалът се гледа в първата седмица след пускането му на малкия екран. Всяко споделяне в социалните мрежи и нелегално теглене обаче също са от полза за „Фокс“, защото това популяризира програмата и сред по-младите.

Но какво да очакваме?

През март миналата година „Фокс“ потвърждават заснемането на нови шест епизода на „Досиетата Х“. Рецептата на новия сезон е вече изпитаната – различни епизоди ще се пишат и режисират от различни, но познати лица: Крис Картър получава три епизода, а Глен Моргън, Дарин Моргън и Джеймс Уонг – по един. Когато всеки от ветераните получи своя час, тогава успехът, дължащ се на непредсказуемостта, е задължителен.

Никое друго предаване не събира ужасяващ хорър, чудата научна фантастика, остра сатира, смахната комедия и напрягащ трилър в едно.

„Една от причините да сме обратно на екран е, защото направихме много неща добре.“ – скромничи Картър.

А Дейвид Духовни от своя страна ни обещава, че няма да останем разочаровани: „Мисля, че е добра смесица от смешен, ужасяващ, гнусен епизод и още три, които естествено влизат в рамките на старата митология. Много може да се направи с шест епизода.“

Историята

Старата история с нов прочит – това обещават сценаристите. В началото Мълдър и Скъли са отдалечени един от друг, но много бързо си спомнят за старата отборна игра, когато един вярващ в конспирациите телевизионен водещ (Джоел МакХейл) ги предупреждава за възможно отвличане от извънземни. Бившият директор на дуото, Уолтър Скинър, е все още част от ФБР, а познатият враг, Пушача, се крие, след като мами смъртта в края на предния сезон.

„Досиетата Х“ използват новите дигитални технологии, дронове и дори социалните интернет платформи, но нищо не идва в повече. Атмосферата е същата като отпреди 20 години.

И стигаме до Мълдър и Скъли. Тяхната сложна връзка, която размива границите на професионални взаимоотношения, романтични чувства и уважение един към друг, си остава същата. Големият въпрос е какво ще се случи с детето, което двойката оставя за осиновяване. И двамата вече имат своите отделни животи, интересно е да видим как ще се съчетаят отново. Това ще разберем във втория епизод от новите серии.

Дейвид Духовни и Джилиан Андерсън са съгласни един с друг, че споделят една здрава връзка, много повече от „просто колеги“.

„Начинът, по който работим, се е променил. Ние сме в унисон един с друг. Играем без всъщност да усещаме, че играем.“ – казва Духовни.

„Връзката ни се превърна в истинско приятелство през последните години. Мисля, че разчитаме повече един на друг. Вече знаем за нуждите на другия, какво иска той, от какво се опасява – когато споделяме как се чувстваме в даден момент, осъзнаваме, че и двамата участваме заедно. Казваме си, няма ли да е хубаво, ако си съдействаме.“

досиетата х, дейвид духовни, джилиън андерсън

Тежката дума на критиците

След премиерата на първия епизод в Ел Ей, създателят Картър е леко разочарован. Учудва го фактът, че коментарите не се отнасят до самия епизод, а цялостното завръщане на „Досиетата Х“. Обсъждат се намеренията, а не свършената работа.

Надеждата, че критиците ще погледнат на сериала с други очи, е в следващите пет епизода.

„Единствената причина да се върна, е за да направя нещо велико. Това не е просто упражнение за носталгията“, казва Картър.