До Виена с два буркана лютеница

| от Милена Хаджийска |

Пътуванията винаги започват от вкъщи – някъде там между пълненето на куфара с два-три буркана лютеница на баба, носталгичните мисли, които ни обхващат още пред блока преди да тръгнем и преглеждането на списъка на оръфан лист, дали не забравяме нещо.

Започват от топлото, уютно, често ухаещо на спокойствие и сигурност вкъщи. Но често дори с достигането на така желаната дестинация не се чувстваме пристигнали, а по-скоро като временно преминаващи с изключително много багаж, които просто не искат да си създават проблеми на чужда територия.

Пътят до Виена като километри не е чак толкова много, но пътуването до „второто ни вкъщи“ може определено да продължи доста по-дълго от очакваното. Още със стъпването си на австрийска територия, ние се чувстваме някак си длъжни пред роднини и приятели да прекараме няколко дена в оценяване на австрийската столица, измерено в излишен снимков материал на всевъзможни културни обекти и постоянна еуфория, която ни кара да разказваме дори и за супермаркета на ъгъла с почти притеснителен ентусиазъм.

Някъде там и реалността се присъединява към досега безоблачната ни „екскурзия“. Съмнението в сигурността на каквото и да е било става почти ежедневие на новопристигналия – във всяко нещо припознаваме онзи апокалиптичен край, в който просто ей така ни депортират, взимат ни всичките пари от депозита за апартамента, че дори и двойно повече и получаваме лично писмо с огромни червени букви, в което ни уведомяват, че сме ужасни хора, които не могат да се справят с нищо и създават само проблеми. Сякаш всичко от университета и работните места до наемателите просто са обединили сили в съюз срещу нас, който чака всеки удобен момент, за да ни съсипе живота, да ни вземе всичко и да ни увери, че нищо не върви както трябва. Малко преувеличено може би, но пак остава чувството, че правим повечето неща грешно и дори нелегално.

Ако често имате такива мисли и копнеете да се задържите учейки или работейки във Австрия малко повече от 3 месеца, или сте безстрашни и самоуверени и затова искате да създадете изключително печеливш бизнес, с когото да покорите австрийската икономика; или пък просто сте от хората, които винаги се стараят да се възползват от всяка възможност за личностно развитие, тогава Информационния ден на българите в Австрия, който ще се състои на 8 октомври в БКИ „Дом Витгенщайн“, е точно за вас.

Възползвайте се от възможността да ви бъде предоставена качествена информация относно вашия престой и установяване в Австрия и всички останали „подробности“, които понякога могат да ви струват скъпо, за разлика от входа на събитието, който ще бъде безплатен. Бъдете винаги информирани, защото първата стъпка към основаването на „ново вкъщи“ винаги започва със създаване на спокойствие и сигурност!

За повече информация: www.bgmedia.at/infotag

Сайтовете от групата на Webcafe – Webcafe.bg и Chronicle.bg, са медиен партньор на Информационната среща на българите в Австрия.

 
 
Коментарите са изключени за До Виена с два буркана лютеница