shareit

Деца на антиваксъри се ваксинират тайно

| от chronicle.bg |

Деца на родители, които отказват да ги ваксинират заради грешното вярване, че ваксините предизвикват аутизъм, започнаха тиха революция.

В последно време случаите на морбили зачестяват по местата, където има повече антиваксъри. Това предизвика образуването на малко общество в интернет от тийнейджъри, които искат да поправят грешките на родителите си без тяхно знание.

Итън Линденбергер казва пред The Washington Post: „Родителите ми смятат, че ваксините са някаква подмолна схема на правителството. Заради това аз никога не съм бил ваксиниран за нищо и само господ знае как още съм жив.“

В Кларк Каунти, Вашингтон, за миналата година ваксинирането се увеличава с 500%, когато 50 човека са диагностицирани с морбили. Всяка година 1,5 милиона деца по света умират от болести, които биха могли да се избегнат с ваксини.

Антиваксърите отказват да ваксинират децата си, защото смятат (погрешно), че те причиняват редица заболявания, едно от които е аутизъм. Така на някои места по света процентът на неваксинираните деца достига 70 и така се получават епидемии.

През 2018 морбили отнема 72 живота в Европа, а броят на заразените е най-висок от 10 години насам, сочи Световната здравна организация. Анка Падурару от Европейската комисия в Брюксел казвва, че антиваксърството е „главната причина за епидемии“. „Недопустимо е в 21 век да имаме болести, които могат да се премахнат изцяло. Ваксинираните хора също могат да се разболеят от морбили, но шансовете за това са драстично по-ниски.“

 
 
Коментарите са изключени за Деца на антиваксъри се ваксинират тайно