shareit

Кои са най-корумпираните държави?

| от chronicle.bg |

За поредна година България запазва 69-ото място в годишния Индекс за възприятие на корупцията на организацията „Трансперънси Интернешънъл“. В интервю за „Преди всички“ изпълнителният директор на асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов посочи, че страната ни се разполага под средата на таблицата в глобален мащаб:

Средната му стойност е 43, ние сме със стойност от 41. В рамките и на Западна Европа, и в рамките на ЕС, ние сме доста под последната страна, която е преди нас, а именно Италия. Това, което не бива да ни учудва, е, че Румъния е дръпнала доста напред спрямо България.

Според Калин Славов постоянното място на страната ни в класацията показва, че у нас сякаш се свиква с корупцията. Той посочи като пример за подобно поведение реакцията на докладите на Еврокомисията, като този, който се чака днес:

Последните няколко доклада се превърнаха в т.нар. „чудо за три дни“. Шуми се за тях, политиците се научиха да ги отиграват, казано в кавички, избират си само най-добрите части от доклада за тях, интерпретират ги по подходящ начин и темата потъва, сякаш забравена в едни екшън планове, които дали се случват или не, по-скоро не…Виждате т.нар. „стратегия за борба с корупцията“ – да, тя е една манифестация на воля, но на едно пределно абстрактно ниво.

Дания, Финландия и Швеция са най-малко корумпирани. Сред отличниците в първата десетка на класацията са също Норвегия, Холандия, Швейцария, Сингапур и Канада. Десета е Германия, заедно с Великобритания. САЩ си разделят 16-о място, заедно с Австрия.

Сред държавите с най-високи нива на корупция е и Русия, която заема 119-о място. Украйна е на 130-о място.

Китай е на 83-то място. Северна Корея и Сомалия си поделят последното място в класацията.

 
 
Коментарите са изключени за Кои са най-корумпираните държави?