shareit

Далай лама: Путин е егоцентрик

| от |

Далай лама разкритикува руския президент Владимир Путин, че е егоцентрик и че иска да построи отново Берлинската стена.

„Неговото поведение е: аз, аз, аз“, заявява тибетският духовен водач в изгнание по адрес на Путин в дълго интервю за германското неделно издание „Велт ам Зонтаг“.

Далай лама, на когото руският съюзник Китай гледа с дълбоко подозрение, припомня, че руският лидер е бил президент, след това – премиер, и сега – отново президент. „Това е малко прекалено. Това е много егоцентрично“, коментира Далай лама.

Тибетският духовен водач се спира и на конфликта в Украйна.

„Свикнахме с факта, че Берлинската стена е паднала. Сега президентът Путин изглежда иска да я построи отново. Той обаче вреди на своята страна, като действа по този начин. Изолирането е самоубийство за Русия“, предупреждава Далай лама.

В същото време тибетският духовен водач в изгнание подчертава, че Китай и Русия са в различна ситуация.

„Китай иска да бъде част от световната политическа система и ще бъде готов да приеме международните правила в дългосрочен план“, уверява Далай лама. „Нямам впечатлението, че това се отнася за Русия и за президента Путин сега“, допълва той. Тибетският духовен водач живее в изгнание в Индия след неуспешното въстание в хималайската област срещу китайската власт през 1959 г.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Далай лама: Путин е егоцентрик