Дачич: За Сърбия целта е ЕС, а не Русия

| от |

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви пред американския държавен секретар Джон Кери, че стратегическата цел на властите в Белград е присъединяването на страната към Европейския съюз.

„Сърбия не е част от географското пространство, което се определя като Евроазиатско и поради този факт няма как да има натиск върху нас по този въпрос“, каза още Дачич след срещата си във Вашингтон, пише БГНЕС.

„На Джон Кери поясних, че в Сърбия има различни позиции по отношение на други държави, но за нас няма никакво колебание относно пътя към ЕС. Нашите традиционни и приятелски отношения с Русия нямат нищо общо със стремежа ни за членство в ЕС“, каза още Дачич и съобщи, че по този въпрос няма никакъв натиск върху Белград от страна на Русия.

Според него „Кери е дал подкрепата си за случващото се в Сърбия – извършваните реформи от страна на сръбското правителство“. „Джон Кери подкрепи напредъка в диалога между властите в Белград и Прищина и лидерските крачки на Сърбия в стабилизирането на Балканите“, каза още Ивица Дачич, цитиран от сръбската държавна телевизия.

 
 
Коментарите са изключени за Дачич: За Сърбия целта е ЕС, а не Русия