shareit

Брюксел подхваща „Газпром“ за спрени доставки до България

| от chronicle.bg |

Потребители и експерти са сезирали Европейската комисия за проблема със спирането на доставките от „Газпром“ към българския частен разпределител „Овергаз“. Това съобщи сайта EurActiv, позовавайки се на говорител на ЕК. Той е потвърдил за получените писма и сигнали и обяснил, че започва разглеждане на повдигнатите въпроси.

Според EurActiv, писмата датират от 23 декември 2015 и 30 декември 2015 година. В тях се съобщава за злоупотреба на „Газпром“ чрез спирането на доставките без предупреждение при наличие на действащ договор. Според „Овергаз“ това действие в нарушение и на европейските директиви.

Пред медията изпълнителният директор на „Овергаз“ Сашо Дончев споделя подозренията си, че до ситуацията се е стигнало заради влошените отношения между Турция и Русия.

„Подозираме, че съвпадението на интереси между БЕХ и „Газпром“ е политическо мотивирано от желанието да се реанимира Южен поток в светлината на сегашните отношения между Русия и Турция“, обяснява той.

ЕК води и разследване срещу „Газпром“ за злоупотреба с пазарното му господство в пет европейски страни, включително в България, където руският доставчик се радва на пазарни дялове от 50 до 100 процента. Евентуално решение, че е имало злоупотреба, може да му коства глоба до 10% от целия търговски оборот на „Газпром“.

 
 
Коментарите са изключени за Брюксел подхваща „Газпром“ за спрени доставки до България