Биологичния часовник в раковите клетки може да е ключът за забавяне растежа на тумора

| от chronicle.bg |

Учени от университета Макгил в Монреал установиха, че вземането за мишена на биологичния часовник в раковите клетки може да повлияе върху растежа на туморните образувания, съобщи ЮПИ.

Повечето клетки в човешкия организъм имат вътрешен часовник, който регулира активността на органите в зависимост от продължителността на деня. Вътрешният часовник в раковите клетки обаче изобщо не функционира или функционира неправилно.

„Има индикации, които навеждат на мисълта, че неправилното функциониране на вътрешния часовник допринася за бързия растеж на тумора, но това не бе доказано – заяви експертът по психиатрия Никълъс Чермакян от университета. – Чрез използване на химио- или термотерапия успяхме да ремонтираме вътрешните часовници в тези клетки и да възстановим нормалното им функциониране. В резултат растежът на тумора намаля почти наполовина.“

Учените извършили корекции във функционирането на вътрешните часовници в два вида ракови клетки у мишки. Корекциите в кожни ракови клетки и ракови клетки на дебелото черво довели до забавяне растежа на туморите.

Активирането на биологичния часовник в туморите може да стане иновативен метод за забавяне на растежа им и на този на раковите метастази, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в BMC Biology.

Източник: БТА

 
 
Коментарите са изключени за Биологичния часовник в раковите клетки може да е ключът за забавяне растежа на тумора