БФС: Аптеките ще спрат да изпълняват рецепти по здравна каса

| от chronicle.bg |

Възможно е хиляди пациенти да останат без лекарства по празниците след като Надзорният съвет на НЗОК реши да не изплати нищо от дължимите суми към аптеките за периода 1-15 ноември т.г., прогнозират от Българския фармацевтичен съюз.

„Изненадан съм за това решение, след като имахме договореност с НЗОК, поне част от сумата да бъде платена до края на тази седмица“, каза проф. Илко Гетов – председател на Българския фармацевтичен съюз.

Според решението на Надзорния съвет на касата от 20 декември 2016 г., парите в размер на близо 31 млн. лв. ще бъдат преведени чак след 9 януари 2017 г., което на практика обрича пациентите да останат без лекарства през идните три седмици, смята проф. Гетов.

„Съгласно Закона за бюджета на НЗОК за 2016 година сумите от отстъпки, които фармацевтичните фирми плащат могат да се използват само за лекарства“, допълни той.

Търговците на едро се очаква да спрат да зареждат аптеките, което ще създаде проблеми със снабдявнето на медикаменти, казват от фармацевтичния съюз. Това ще засегне най-вече скъпоструващите лекарства.

Източник: Medical News

 
 
Коментарите са изключени за БФС: Аптеките ще спрат да изпълняват рецепти по здравна каса