shareit

Български ученик спечели международно състезание за млади учени

| от chronicle.bg |

Български ученик спечели първо място в най-големия конкурс за млади учени в Европа. Стефан Генчев от София печели германското състезание за млади иноватори с проекта си „My ePass”, който осигурява на потребителите сигурно сърфиране из интернет-пространството.

„Има огромна злоупотреба с лични данни на хората. За мен проблемът е, че хората неволно дават много важна информация за себе си, без да го осъзнават”, казва Стефан пред bTV.

Захваща се с проекта, след като баща му става жертва на кражба на лични данни и работи по него повече от 4 години. Идеята му е всеки да има дигитална самоличност, която може да следи и да бъде защитена.

„С тази дигитална самоличност, нещо като предложеното ЕГН, той може да се идентифицира в различни услуги. Може да подписва документи дигитално, може да криптира информация, може и да се логва във сайтове”, пояснява Стефан.

„Важното в моя проект е, че личните данни не се намират в тази карта. Тоест, ако тя ни бъде открадната, личните ни данни не са в опасност. Вътре се намира един криптографски ключ. Данните се намират на мой сървър обаче те съответно са предпазени чрез този ключ, който се намира на картата”, обяснява 16-годишният Стефан.

Според него бъдещето е в новите технологии и дигиталната самоличност. След като завърши Стефан ще продължи обучението си в чужбина, но вярва, че един ден може да приложи знанията си в България.

 
 
Коментарите са изключени за Български ученик спечели международно състезание за млади учени