shareit

Собствен бизнес = добра възможност за кариера според 2/3 от българите

| от |

За първи път България присъства в глобалния доклад на GEM – най-мащабното и авторитетно проучване на предприемачеството. Според данните в доклада около 2/3 от трудоспособните у нас избират развиването на собствен бизнес като добра възможност за кариера. Резултатите сочат, че страната ни тепърва ще се развива в тази насока, тъй като все още нивата на предприемачество са ниски, а потенциалът е – неизползван в голямата си част, констатират експертите, изготвили представения в Бостън световен доклад на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за 2015.

GEM 2015 изследва динамиката на преприемаческите екосистеми от 1999 година в над 100 икономики по света. За целите на доклада са събирани данни за над 200 000 души на възраст между 18 и 64 години и близо 4000 експерти в бизнес сферата. В последния анализ участват 62 страни, 23 от които са от Европа. Експертните заключения на GEM се използват от финансови институции, правителства и бизнес асоциации в цял свят. Ключовите показатели на GEM са също наблюдавани от Генерална дирекция на Европейската комисия за Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и Европейския семестър.

Един от най-разпознаваемите индикатори в анализа е показателят, който оценява процента на работещото население. Обследвани са предприемачи, започнали бизнеса си през последните 3 години и половина. На първо място по този показател се нареждат Латвия, Естония и Румъния. България не е със слабо представяне в глобално ниво, но изостава по показатели в сравнение с останалите страни в Европейския съюз. Наред с Германия и Италия, в България по-малко от 5% от възрастното население е започнало скоро или планира да започне нов бизнес.

Според показателя страх от провал, България е на едно ниво с Холандия. Преди двете държави се нареждат Гърция, Румъния, Хърватия, Македония, Ирландия и Германия – 33.3%. Индикаторът „страх от неуспех“ е изключително важен показател, който може да е сериозна пречка за развитие на предприемачеството.

“В България отдаваме висок статус на предприемачеството – 71,5%, като сме на двадесета позиция в света по този индикатор, но не наблюдаваме това да кореспондира на нарастващ брой нови и установени компании. От изключително значение е да се утвърди правилната рамка за условията на предприемачество, което ще разгърне неоползотворен предприемачески потенциал”, казва Искрен Кръстев, председател на GEM Bulgaria.

Как се представя България и останалите страни в доклада може да видите във видеото:

 
 
Коментарите са изключени за Собствен бизнес = добра възможност за кариера според 2/3 от българите