shareit

Америка поздрави България за трети март

| от chronicle.bg |

Американският държавен секретар Джон Кери отправи поздравление от името на президента Барак Обама и американските граждани по случай днешния национален празник на България.

„От името на президента Обама и гражданите на САЩ поздравявам народа на България с вашия национален празник“, написа той в съобщение, разпространено от Държавния департамент.

В него Кери също така изтъкна, че „приятелството между САЩ и България се корени в нашите общи ангажименти за демократично управление, сигурност, човешки права и върховенство на закона“.

„Заедно ние работихме върху контратероризъм, енергийна сигурност и образование. Като съюзници в НАТО ние задълбахме нашата връзка в отбраната чрез съвместни и многостранни тренировъчни упражнения, чийто домакин беше българското правителство. В идната година ние обещахме да увеличим търговските и инвестиционните връзки, да засилим сътрудничеството си в правоприлагането, да насърчим туризма и да увеличим обмена на хора“, се казва още в поздравлението на Кери.

Държавният секретар посочва също, че партньорството между София и Вашингтон „прави всяка от нашите държави по-силна, нашите общества по-сигурни и нашите икономики по-проспериращи“.

„САЩ са горди да имат близък приятел в лицето на България и ние очакваме да увеличим нашето партньорство в бъдеще“, се казва в текста.

 
 
Коментарите са изключени за Америка поздрави България за трети март