shareit

Адел: Доналд Тръмп няма право да ползва моята музика

| от chronicle.bg |

Поп звездата Адел направи изявление, с което разкритикува Доналд Тръмп за това че той използва нейна музика в предизборните си събития.

Кандидатът на републиканците за Белия дом, чийто слоган е „Да направим Америка отново велика“ наскоро използва хита на Адел Rolling in the deep за подгряваща музика в своята кампания.

Адел не е давала разрешение нейните песни да се използват в политическа кампания„, потвърди говорителят на Тръмп.

Това не е първият път, когато кандидат-президентът е бил обвиняван в използване на поп песни без разрешението на авторите и изпълнителите им. Миналата година политикът използва сингъла Dream on на Aerosimth на свои събития в редица американски щати, след което получи гневно писмо от адвокатите на фронтмена на групата Стивън Тайлър. Според писмото Тръмп внушава послания, че кампанията му е подкрепена от групата, което не е вярно. Тръмп му отговори в социалната мрежа Twitter, обосновавайки се че има легалните права да използва песента, но е намерила „по-добра песен, която да заеме мястото й“. „Стивън Тайлър днес стана по-популярен с този ход отколкото в последните десет години е бил„, коментира още политикът.

Преди това, бизнесменът ползва песента на Нийл Янг Rockin`in the free world – гневен отговор срещу политиката на Джордж Буш старши. Янг, който е добре известен либерал, изиска Тръмп да спре да ползва неговата песен и открито обяви, че поддържа кандидата на демократите Бърни Сандърс.

Следващият ход на Тръмп бе песента It’s the End of the World as We Know It (And I Feel Fine) на REM, което доведе до реакцията на Майкъл Страйп: „Не употребявайте нашата музика или моя глас за кампанията си“.

За първи път Тръмп бе чут да използва песента на Адел по време на реч в Лексингтън, Южна Каролина, миналата седмица. Кандидатът за президентския пост е фен на певицата и е бил на неин концерт в Ню Йорк.

Използването на песни на различни изпълнители от политици е щекотлива тема от десетилетия, още от случая, в който Брус Спрингстийн остро разкритикува президента Рейгън за използването на песента Born по време на кампанията за преизбирането му през 1984г.

Технически, американските закони за авторското право дават на политиците картбланш да използват записи на музика по време на техните кампании – докато мястото, на което се провежда събитието има лиценз за публично изпълнение, даден от асоциациите на музикантите.

Въпреки това, артистите често се оплакват, че това накърнява имиджа и репутацията им и настояват, че от тях трябва да се изисква изрично позволение.

 
 
Коментарите са изключени за Адел: Доналд Тръмп няма право да ползва моята музика