7 промени в тялото, които могат да бъдат симптоми на диабет

| от chronicle.bg |

Според последните статистики повече от 100 милиона американци и 600 000 българи живеят с т.нар. преддиабет – състояние, което значително увеличава риска от развитие на диабет тип 2. Но броят на хората, които знаят, че са в това състояние, е далеч по-малък.

Преддиабетът може да се види в кръвните изследвания, когато кръвната захар е завишена. При съмнения, се прави тест с обременяване с глюкоза, който показва дали инсулинът и кръвната захар са в референтните стойности на гладно, непосредствено след поглъщане на глюкоза и един час след приема на глюкозата.

Разибра се, не е нужно да изпадате в паника, но има някои симптоми, които потенциално могат да значат, че е добре да измерите кръвната си захар и да позволите на лекарите да проследят какво се случва с панкреаса и инсулина ви:

Често уриниране

Когато има излишна глюкоза в кръвта, както е при диабет тип 2, бъбреците реагират като изкарват тази глюкоза навън чрез урината. Затова по-обилното от обичайното уриниране или по-честото желание за посещение на тоалетната, може да означава, че е добре да отидете на лекар.

Повишена жажда или усещане за сухота в устата

Високата кръвна захар задейства нещо като домино ефект в тялото. Тя води до повишена продукция на урина и съответно нуждата от по-често уриниране, както стана ясно по-горе. Това, от своя страна, води до загуба на течности и може да доведе до дехидратация. Оттам идват чувството за пресъхнала уста и почти непрестанната жажда. Ако забележите, че имате необходимост да пиете повече течности от преди, идете на лекар.

Неоправдана загуба на тегло

Ако имате диабет, вашите клетки няма да получават достатъчно глюкоза, което може да доведе до загуба на тегло. В комбинация с изгубените течности и калории от честото уриниране, резултатът е загуба на килограми, които не могат да се обяснят с по-интензивен двигателен режим или промяна в хранителния режим.

Неконтролируемо чувство за глад

Когато организмът не може да използва правилно инсулина, глюкозата не прониква в клетките. При хората с диабет инсулинът не стига до мускулите и другите тъкани, съответно панкреасът им започва да произвежда повече инсулин, за да се опитва да компенсира. „Това резултира във високи нива на инсулина“, казва Фернандо Овале, директор на клиниката по диабет към университета в Алабама. Нивото на инсулина изпраща сигнал до мозъка, че тялото е гладно.

Болка и скованост в стъпалата

Болните от диабет, особено не добре контролиран, поддържат високи нива на кръвна захар в продължение на дълго време. Това може да увреди нервите в тялото – състояние, наречено диабетна невропатия. Някои хора може да нямат никакви симптоми на това увреждане, но при други то може да се усети като вдървеност, изтръпване, мравучкане или болка в крайниците. Обикновено диабетната невропатия започва с долната част на краката, след което се разпростира и нагоре. Въпреки че обичайно тя се появява при хора, които живеят с диабет от минимум 25 години, понякога може да се появи и при хора в състояние на преддиабет.

Чести инфекции и пропуквания в женското здраве

При по-високи равнища на кръвната захара, бактериите и гъбичките се размножават доста по-бързо. Заради това жените с диабет са подложени на по-висок риск от „женски“ заболявания: бактериални инфекции, влагалищни гъбички др. Особено в случаите, в които нивото на захарта не се контролира добре. А неглижирането на симптоми, които могат да означават наличие на тази болест може да направи менажирането на нивата на кръвна захар невъзможно. Инфекциите и гъбичките по краката също са чест симптом. Но тези проблеми обикновено се проявяват в по-напреднал етап на заболяването.

Замъглено зрение

Лещата на окото представлява безцветно, прозрачно, двойно изпъкнало белтъчно образувание. Съставена е от изцяло видоизменени епителни клетки без съединителна тъкан и кръвоносни съдове. Отвън е обхваната от прозрачна и еластична мембрана. Расте чрез бавно непрекъснато образуване на нови епителни клетки върху предната повърхност и изтласкване и сбиване на стари, видоизменени и лишени от ядра епителни клетки. При среда на висока кръвна захар, способността на лещата да се „огъва“, е променена. Въпреки че лещата не е увредена, мускулите на окото трябва да работят по-здраво, за да фокусират погледа.

Затова замъгленото зрение може да е симптом на бързо променящи се нива на кръвната захар.

 
 
Коментарите са изключени за 7 промени в тялото, които могат да бъдат симптоми на диабет