6 изненадващи факта за Свети Валентин

| от |

Известно е, че Свети Валентин е бил изгорен на клада в края на 3 век сл. Хр. Ето 6 малко известни факти за живота на светеца:

1. Свети Валентин, на който е посветен празникът, всъщност може би са двама различни мъже.

Официално признат от римокатолическата църква, Свети Валентин е починал около 270 г. сл.Хр. В текстове от 15 век той е описван като храмов свещеник, който бил изгорен на клада близо до Рим от император Клавдий II, защото венчавал християни. Според друг източник, Валентин бил епископ на Терни, изгорен на клада в покрайнините на Рим. Заради общите моменти в източниците, се смята, че текстовете се отнасят за един и същ човек. През 1969 г. католическата църква преустановява литургичната почит към него, въпреки че името му остава в списъка с официално признатите светци.

2. Има десетина Св. Валентин и един папа.

Светецът, който почита голяма част от света, официално е известен като свети Валентин от Рим, за да бъде различаван от другите десет светци с това име. Заради популярността на името през 2-8 век, което от латински означава ценен, силен, мощен, има и други мъченици със същото име. Официалният римокатолически списък на светците показва, че съществуват около 12 светци с името Валентин или негови вариации. Най-скоро провъзгласен за блажен в Св. Валентин е Берио-Очоа, испанец с доминикански произход, пътувал до Виетнам, където служи като епископ. Папа Йоан Павел II го канонизира през 1988г. Съществува дори папа Валентин, за който се знае, че е служил само 40 дни около 827 година.

3. Валентин е покровител на пчеларите и епилепсията, както и на много други неща.

Дори и след смъртта си, светците имат натоварен график. Свети Валентин има доста широки правомощия. Хората го молят за помощ в любовния живот, отглеждането на пчели и при епилепсия, както и при чума, припадъци и пътуване. Логично, той е покровител и на обвързаните и брака.

4. В Рим може да бъде видян черепът на Свети Валентин.

Украсеният с цветя череп на светеца може да бъде видян в базиликата Санта Мария в Рим. В началото на 19 век при разкопки в катакомба близо до Рим са открити останки и други реликви, свързани със Свети Валентин. Мощите на светеца са разпръснати в църкви по целия свят. Части от скелета му има в Чехия, Ирландия, Шотландия, Англия и Франция.

5. Свети Валентин може би е измислен.

Средновековният английски поет Джофри Чосър често си позволявал волности като представя историите в поезията си като истински. Преди създаването на поема на Чосър от 1375 г. няма документирано почитане на светеца. В творбата си Parliament of Foules той свързва традициите на рицарската любов с честването на празника на Свети Валентин – асоциация, която не съществува преди написването на известната поема. В творбата се говори за 14 февруари като ден на птиците и хората, които се събират, за да намерят спътник в живота. Написвайки „Ето затова е изпратен Свети Валентин/ за да може всеки да открие своята половинка“, той може би е измислил празника, който познаваме днес.

6. Може да празнувате Свети Валентин няколко пъти в годината.

Заради много светци с името Валентин в списъка на римокатолическата църква, може да празнувате празника, посветен на светеца няколко пъти в годината. Освен на 14 февруари, може да отбележите деня на Свети Валентин от Витербо на 3 ноември, или на 7 януари, когато е денят на Свети Валентин от Реция. Жените могат да почетат единствената жена сред светците с това име, девицата Света Валентина, която била убита в Палестина на 25 юли 308 г.

 
 
Коментарите са изключени за 6 изненадващи факта за Свети Валентин