2% от семействата замразяват стволови клетки

| от |

slike-banka-maticnih-celija-cryo-save22824

Около 2% от семействата, очакващи бебе, прибягват до семейно съхранение на стволови клетки. Това заяви д-р Асен Пачеджиев, изпълнителен директор на тъканна банка Cryo-Save България АД, предаде БГНЕС.

През 2013 година в България около 1 700 български двойки очакващи бебе са решили да съхраняват стволови клетки, изолирани от пъпната връв на своето бебе и на практика при 1700 раждания са били взети такива проби.

Подобна услуга се предлага в България от около 10 години.

„В България за 10 години имаме над 10 000 български двойки, които са решили да съхранят биологична проба от стволови клетки от умбиликална кръв за евентуални нужди на тяхното дете или семейни нужди“, коментира още д-р Пачеджиев.

Един от най-обещаващите състояния за лечение със стволови клетки са заболявания като детска церебрална парализа, различни видове неврологични дефицити като например загуба на слуха, проблеми със зрението, забавено интелектуално развитие, различни състояния, при които се предполага наличие на родова травма.

„За съжаление услугите не са особено достъпни за средностатистическия българин и се надявам, че с времето това ще се промени и ще стане, както в други държави“, призна д-р Пачеджиев.

В световен мащаб компанията съхранява над 250 000 проби от над 70 държави от почти всички континенти.

 
 
Коментарите са изключени за 2% от семействата замразяват стволови клетки

Повече информация Виж всички