10 стотинки на километър по магистралата

| от |

Такса от 10 стотинки на километър шофиране по магистралите обмислят нашите пътни експерти. Цената е за преминаването на леки коли, но не е ясно дали тя ще бъде същата за тежкотоварните автомобили. Така пътуването от София до Бургас ще излиза по 36 лева на кола в едната посока. От София до Варна ще е около 43 лева.

Въвеждането на новия вид таксуване трябва да бъде въведено в следващите 2-3 години, поясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Първоначално за леките коли ще бъде въведена електронна винетка. Въпросната тол такса идва седмица след като Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Световната банка подписаха споразумение за въвеждането на тол системата. В момента България събира от винетни такси около 200 милиона лева, които се оценяват като недостатъчни за поддръжка на пътната мрежа. За поддръжка на пътищата ни обаче са нужни 1 милиард лева приходи – колкото и в Европа.
Лиляна Павлова каза, че отсечката от магистрала „Струма“ между Дупница и Благоевград ще е готова през октомври, а между Сандански и Кулата – през август. До септември изцяло ще бъде пусната и магистрала „Марица“. От днес започна и строителството на Северната скоростна тангента на Софийския околовръстен път. Тя е връзката между коридорите, по които се осъществява трафика за Гърция, Румъния, Македония и Сърбия. Изграждането на трасето тръгва след година забавяне заради отчуждителни процедури. Очаква се тангентата да е завършена до края на годината. В противен случай губим европейските средства.