shareit

Стефан Данаилов на 75

| от chr.bg, БТА |

Стефан Данаилов, най-популярният и обичан актьор в България – с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, празнува своя 75-и рожден ден тази вечер в Народния театър „Иван Вазов“. Празничната програма е изненада и за самия юбиляр, съобщават организаторите.

Очаква се да присъстват много от екранните и сценични партньори на актьора, както и студенти от всички випуски на проф. Данаилов в НАТФИЗ. Режисьор е племенницата му Росица Обрешкова, а сценограф – Елена Иванова.

От 19.30 ч. официално ще бъде представена автобиографичната книга на Стефан Данаилов, написана в съавторство с журналиста и продуцента Георги Тошев, на базата на много интервюта, спомени и снимки – от детството до днешни дни. В „Романът на моя живот“ има всичко – и смешни случки от детски пакости, и любовни истории, и разкази от снимачните площадки, и неизвестни досега подробности за политическите битки на Стефан Данаилов, отбелязват издателите от „Книгомания“.

На 27 години той става най-известният човек в България покрай сериала „На всеки километър“, така че в книгата става дума и за тежестта на славата. Специално място е отделено на партньорките му в киното, сред които са Катя Паскалева, Невена Коканова, Доротея Тончева, Виолета Гиндева, Боряна Пунчева, Аня Пенчева и много други. Макар да е дискретен в подробностите и да поставя съпругата си на първо място, Ламбо дава да се разбере, че с някои от тях отношенията са надхвърлили колегиалното партньорство. Той не спестява и болезнените си преживявания – заради публичното навлизане в личния му живот и заради загубата на близки хора, посочват издателите.

Също днес bTV ще излъчи премиерно документалния филм на Георги Тошев „Различният“, посветен на именития актьор, в поредицата „НепознатиТЕ“.

Честването на юбилея започна с изложбата „Непознатите портрети на Стефан Данаилов“ в градинката пред Народния театър. Фотоси на 32 пана припомнят участието на Стефан Данаилов в някои от най-емблематичните филми на българското кино като „Следите остават“, „Инспекторът и нощта“, „Морето“, „Понеделник сутрин“, „Князът“, „Черните ангели“, „Топло“, „Иван Кондарев“, „Юлия Вревска“, „Търновската царица“, „Дами канят“, сериалите „На всеки километър“, „Фамилията“.

Снимките в изложбата са селекция на Георги Тошев. Някои от тях са от илюстративния материал към автобиографичната книга „Романът на моя живот“. Голяма част от снимките са кадри от филми и се публикуват за първи път – предоставени са от личния архив на актьора и от Българската национална филмотека.

Днешният ден на Стефан Данаилов и някои от най-известните му роли в киното са на фокус в документалния филм за актьора – „Монолог“, със сценаристи Георги Тошев и Ема Константинова, който беше показан предпремиерно на 4 декември в кино „Одеон“.

През целия декември в „Одеон“ има безплатни прожекции на „10-те златни филма на Стефан Данаилов“. Заглавията в ретроспективата са избрани от самия актьор. Сред тях са първите му участия в „Следите остават“ и „Инспекторът и нощта“, ще бъдат излъчени и хитове като „Дами канят“ и пълната версия на екранизацията на „Иван Кондарев“.

Организатори на честването са издателството „Книгомания“, Столичната община, Народният театър, Българската национална филмотека, кино „Одеон“, Арто+, ShortCut.

 
 
Коментарите са изключени за Стефан Данаилов на 75