София е … довърши изречението

| от chronicle.bg |

Преди 138 години, демек едно столетие, една Христова възраст и живота на едно петгодишно хлапе, София е обявена за столица на България.

По онова време в София има 11 694 жители, 2 училища, 7 църкви, 10 хана, 120 дюкяна, 62 механи, 19 фурни и 3 306 къщи, а общата й площ е 2,84 кв. км.

Днес в София по последни данни на НСИ живеят 1 319 804, училищата, църквите и къщите са някаква бройка, която дори не мога да изпиша, хановете и дюкяните ги няма, а фурните вероятно са намалели.

Но в сърцето си София е същата. И ви призоваваме в коментарите да довършите изречението „София е…“

А ние само ще започнем.

София е детската пързалка за шейни под главата на Стефан Стамболов в градинката Кристал, където някога, преди време, сърцето ти се е свило като охлюв, след като си видял едно момче.

София е кубето на Александър Невски, облизано от загиващото слънце, видяно от кацащ самолет.

София е зелената сергия на пазара „Иван Вазов“ с поръсени с вода репички и марули.

София е скрита поляна в Южния парк, откъде минава само един тичащ човек и не вижда, че под боровете други двама се целуват.

София е компанията на „Венците“ до паметника на Съветската армия, където десет души пият бира, трима от тях са влюбени, двама живеят в „Надежда“, четирима се смеят на нещо не толкова смешно и един стои отстрани и гледа към „Баба Яга“ с очи, фрашкани със спомени.

София е ядене на домат със сирене на заслона в средата на пътеката между Драгалевци и Бояна.

София е „Орлов мост“, когато няма концерт на Слави Трифонов.

София е дете с червен гащеризон, което се спуска по каменните пързалки до „Кравай“.

София е гимназиалният бъзик, че искаш гадже, с което да се целуваш на „Моста на влюбените“, който след години се превръща в реалност. На бъзик.

София е булевард „България“ на 3 април, когато жълтите храсти се пулят към небето и си говорят с щъркелите, които летят насам.

София е лятото, заключено между „Билкова“ и Лилиите.

София е дакел, който тича като бесен в кучешкия парк към 6 сутринта, точно зад музея „Земята и хората“ с неговите стари кристали и камъни.

Давайте, вие сте! София е…?

 
 
Коментарите са изключени за София е … довърши изречението