shareit

Пола вместо брада за Дядо Коледа?

| от Големия Лебовски |

Един от важните културни дебати в края на годината се оказа половата идентичност и пигментацията на Дядо Коледа.

Много медии и активисти са твърдо убедени, че веселият възрастен бял мъж, който раздава подаръци на децата, вече не трябва да бъде бял. Или мъж. За веселието и възрастта още няма ожесточени спорове, но очаквайте скоро и те да започнат.

За новите модератори на културния дискурс вече не е толкова важно как и кога се казва на децата дали Дядо Коледа съществува. Сега на мода е въпросът какви сексуални, социални и политически послания носи образът на Дядо Коледа.

В серия от материали, които в никакъв случай не са откровена пропаганда на политкоректни догми и доктрини, няколко престижни медии заявиха партиен курс към смяна на пола и профила на Дядо Коледа.

Според тези материали добрият старец трябва да се промени за доброто на обществото и борбата за равенство. BBC поведоха кръстоносния поход за нов Дядо Коледа със статия със заглавие „Дебат: Трябва ли Дядо Коледа да е от женски пол или джендър неутрален“. С други думи тук дори вече не се дава възможност за запазване на досегашния вид на легендарната фолклорна фигура. Старият бял мъж с брада няма думата. Изборът е между женска и джендър неутрална трансформация.

Според статията всеки би трябвало да може да раздава коледно веселие, а не само „един дебел стар мъж“. Медията продължава с атака срещу няколко човека от английския град Дърам, които имали наглостта да кажат, че ролята на Дядо Коледа в празнични постановки е подходяща само за мъже. Те нямали нищо против да се представя и още един допълнителен образ – Баба Коледа или Мисис Коледа, но самият Дядо Коледа си бил традиционно брадат мъж и така се приемало сред широките обществени маси.

BBC и други борци за социална справедливост няма да търпят подобни рационални и толерантни аргументи. Не е достатъчно да има допълнителен женски образ или версия освен традиционния Дядо Коледа. Самият той се нуждае от смяна на пола. Те изкарват и ценна статистика, която отразявала промяната в отношението към Коледа в западните общества. Според цели 27,8 % от запитаните в нова анкета из англоезичния свят, Дядо Коледа трябва да е жена или джендър-неутрален.

Друг сегмент от политически коректния колектив настоява и за радикална езикова промяна. Тези активисти държат да пенсионират и изтрият израза Дядо Коледа и да го заменят с Човек Коледа, за да е по-инклузивно, На английски е Father Christmas, а те желаят да го преправят на Person Christmas.

Още едно активистко крило от коледната революция настоява за „куиър Дядо Коледа“. Мол в Нова Зеландия пък представи веселия старец с еротично дамско бельо.

Джина Батие, която работи като LGBT + коуч по идентичността, е цитирана от BBC в ролята си на експерт да казва, че е крайно време за джендър-неутрален Дядо Коледа и че е страхотно как все повече хора осъзнават спешната нужда от културна революция.

„Това показва прогресът, който хората осъществяват, за да предизвикат своите представи и програмирането от детството“, казва LGBT + коуч-а по идентичността Джина Батие. Да приемаш Дядо Коледа за дядо с брада очевидно е програмиране. Да го направиш джендър-неутрален явно е прогрес. За Батие промяната на образа било чудесна възможност децата „да се научат на нон-байнъри и транс идентичности“.

Ето това наистина е прогрес и изобщо не звучи като шокиращ опит за брутална индоктринация и манипулация на млади и неоформени съзнания без възможност за адекватна самозащита срещу противоречиви политически внушения и промивки за мозък.

В този тон е и тематична детска книжка, озаглавена „Съпругът на Дядо Коледа“, в която Дядо Коледа е чернокож гей, който има връзка с възрастен бял мъж, приличащ на традиционния Дядо Коледа.

И така дебатът за бъдещето на Дядо Коледа продължава. Изберете си страна, дори и да сте джендър неутрални.

 
 
Коментарите са изключени за Пола вместо брада за Дядо Коледа?