shareit

Компот от пиарни вишни

| от |

Попаднахте ли вече на „информацията“, разпространена из част от медиите:

Деца лишени от родителски грижи от Дома “Костанца Ляпчева” в гр. Долна Баня рисуваха в Японската градина на хотел „Маринела“*.

А казахте ли си „Каква чудесна инициатива“? Щеше да бъде, ако не беше просто жалък пиар от страна на хотела. Сещате ли се кой е хотел „Маринела“?

Ако не, нека ви подсетя. Това е бившият Японски, сега собственост на бизнесмена Ветко Арабаджиев, който наскоро стана известен с „екзотичната идея“ на собственика си да изкорени страхотните вишневи дървета покрай хотела, за да засади на тяхно място палми. Впоследствие от хотела опровергаха информацията, след като я оставиха да избуи в медийното пространство, докато намерят как да я заглушат – с агрономи, местили вишните за тяхна безопасност.

Междувременно – скандал, глоба от общината и развален имидж на хотела, който спешно се нуждае от лъскане. Затова прибегнаха до класически ход – деца, лишени от родителски грижи. Вероятно децата наистина са прекарали няколко приятни мига в забавление и това е добрата новина. Лошата е, че бяха употребени за едни неособено приятни цели.

„В тези горещи дни, децата лишени от родителски грижи нямат кой знае какви занимания. Те не са, като своите връстници, които са на море и си почиват. За това съвсем спонтанно ни дойде тази идея и решихме да я организираме. Случайно избрахме и Дома за деца“, уточни Дунева. „Планираме в бъдеще да поканим деца в кухнята на хотела, които ще се учат да приготвят суши.“

А после може да се раздаде компот от вишни в ромската махала. Банани в бежански лагер. Сигурен съм, че на маркетинг екипа на хотела ще му хрумнат още свежи идеи.

Хрумванията на псевдо бизнес елита ни са като пролетна буря – идват изведнъж, нанасят поражения и изчезват също толкова бързо. Та след палмите може да им се приискат дюни пред хотела, та да станат Маринела голф енд спа бийч ресорт. А общината най-много да ги глоби няколко хилядарки за изсипаните три камиона пясък. Е, ще има малко възмущение в социалните мрежи, няколко репортажа в сутрешните блокове и после малка благотворителна инициатива и така до следващата „супер мега идея“ на българския „бизнес“.

Драмата е, че хотелът не е изключение, а правило. Помните ли рождения ден в Античния театър? След като шумният скандал излезе от Пловдив и влезе в националните медии, юбилярят Георги Самуилов, познат като Жоро Инса, обеща за компенсация да направи дарение на Античния театър, като организира „благотворителна изложба с цел неговото подпомагане“. И толкоз. Пито, платено, а всеки скандал може да бъде изчистен с благотворителност.

Затова нормални инвеститори у нас няма да дойдат, защото ще се наложи рано или късно да се сблъскат с родния бизнес елит. А тук колкото и красив пиар да се рисува, той не върши работа.

Един казан таратор, спонсориран от министерство на туризма, дали не е свежа идея? Между двете най-хубави палми. Колко му е, не са се сетили, не са си осъществили идеята.

* Домът се казва “Констанца Ляпчева”, но в прессъобщението на хотела е лишено от една буква.

 
 
Коментарите са изключени за Компот от пиарни вишни