Как да ви оцелеят лайковете и френдовете до изборите

| от |

Аделина Марини

Последните години се оказаха голямо изпитание за социалномрежовия живот. Човек от много популярен изведнъж може да се превърне във фейсбукален маргинал, защото ако преди беше лесно – червено-синя битка, сега вече има тънкости. Броени дни преди изборите няма начин да не ви е объркано в душите – за кого да гласувате и да гласувате ли изобщо, и най-вече – как точно да се държите в статусите си, така че да не си образувате нерви и многодневен запек. Тежка е ситуацията, особено след толкова много лабораторни експерименти през последните 25 години. Без никакви претенции за изчерпателност, мога да ви предложа няколко ориентира. Става дума за опасни червени линии, които не е хубаво да пресичате, ако желаете да получите поне някакво, макар и имагинерно, представителство.

Да започнем от горе-надолу. Ако смятате себе си за интелигентни и красиви, с възможности, бизнес-ориентирани, политически грамотни и често правещи селфита с книги, то вие най-вероятно сте десен. Не, не в общоприетия европейски смисъл. Десен в смисъла на малцинство от хора със силно его и собствени постижения, които са включени в Червената книга на изчезващите видове. Тогава за вас опциите са РБ, Десните и дори ГЕРБ. Тук обаче има няколко много тънки червени линии.

Ако повечето ви симпатии вървят към РБ и ако онзи Гласоводител е показал, че това е вашата партия в тясна конкуренция с Десните, то тогава трябва да знаете, че ръбистите са много лоялни, но и много ревниви хора. Докато споделяте редовно и без придружаващи коментари интервютата на Радан, изявите на Костов и избягвате да споменавате в положителна светлина Меглена Кунева, то вашите лайкове ще имат устойчив тренд. Няма да растат експоненциално, но поне ще са стабилни и лоялни лайкове. Личното мнение не е препоръчително, освен ако не засяга архиврага – БСП, комунизма, ДС и с много финтове ГЕРБ. Ако искате да не сте статусен маргинал, трябва да сте наистина редовни в пресподелянето на всичко, което шерва РБ и за по-сигурно не казвайте нищо. Те не се сърдят, ако не споделяте собствено мнение. То не им е нужно, защото са в сървайвър мод. Важно е да се оцелее и на тези избори, пък после ще видим кой кум, кой сват. Ако вече сте се навили на тези условия на играта, то тогава трябва да внимавате да не настъпите мината „Костов“. Е, това гърми мощно и не само може да ви осакати, но дори и да ви убие. Това е идолът на прехода, пичес, това е иконата на реформаторството, българският спасител, българският тачеризъм и символ на дясното изобщо. Ако имате някакви съмнения към личността на Костов, неговото премиерстване, ако сте забелязали бримка на чорапите му или пък петънце върху полата на жена му, стиснете зъби и си затрайте. Шансът да ви обвинят за трол, агент на ДС, симпатизант на ДПС и дори антихрист, са изключително големи и това ще ви съсипе, независимо, че иначе ви харесва платформата на РБ и дори предизборният им клип. Клубът на костовистите е много висока топка. Там влизат само онези, които са успели да решат някои от нерешените уравнения на Айнщайн или поне пъзела „КТБ“. Ако случайно нещо не сте разбрали и не ви е ясно, недейте да твърдите, че Костов нещо бърка. Много по-вероятно е да не сте го разбрали.

Ако сте от онзи рядък вид, дето харесва Десните заради Юлиан Войнов или Надка Нейнски, то трябва да знаете, че те са доста по-широкоскроени. Ако кажете нещо лошо за тях, примерно, че лозунгът им е тъп, ще привлечете много лайкове на реформатори, но няма да ви се натресат няколко десетки тъмносини трола да ви обясняват колко сте зле и да ви питат кой ви плаща. Ще си замълчат и дори има шанс да се поучат, но това още не съм го доказала емпирично, само задполагам. Проблемът с тях обаче е, че са много малко и съответно вашият фейсбук-живот ще бъде доста непълноценен. Ако сте истински реформатор, тоест смятате, че нещо радикално трябва да се промени, не бива да казвате гласно, че симпатизирате на Десните, защото техните членове са костови отпадъци. Тва са хора, които са го предали. Хора, които цял живот са работили срещу него и са в основата на движението за разбиване на автентичната десница. Те се опитват да направят копие на Реформаторския блок, за да подриват основите му. Десните по принцип се борят за неща, които отдавна са ясни на Реформаторите и са в най-добрия случай изкопирани от тях. С други думи провалени, нечисти хора. Не бива да им се вярва. Харесвайте си ги насаме или само в проверен кръг от хора, но на ЛИЧНИ, не публично, дори не и в по-ограничения кръг на приятелите. Може да пускате завоалирани статуси, дето уж са срещу тях, ама иначе ги популяризирате. Абе, умната с тях, че да не загубите реформаторски лайкове, щото те са най-гласовити и следователно доста важни. Просто в дясно ситуацията е такава – истинските десни са при реформаторите, останалото са евтини китайски копия.

Имате ли симпатии към ГЕРБ? Може би защото сред тях има и готини, като Томислав Дончев примерно или Мария Габриел? Е, има и други, които ви харесват – Румяна Бъчварова, Ники Младенов – пичове са. Обаче баце е голямата пречка. Цветанов, Лилето Павлова, Цецка – тези хора ужасяващо зле въздействат на един добре образован, европеизиран, знаещ разписанията на редовните полети до големите столици българин. Тези имена стоят малко като ханцунг с три канта върху скъпи кожени обувки или като кофти реплика на Ролекс върху маникюр със скъп западен лак, примерно „Лореал“. Аааа, недейте така, познават се скъпите лакове! Отдалече си личат. Евтинкото се вижда от самолет. Та, ако вие сте за широка коалиция, защото в това виждате единственият шанс да се влее реформаторска кръв в жилите на хората с ханцунг и маратонки в крещящ цвят, то тогава трябва да сте по-предпазливи, защото елитарност дебне отвсякъде. Трябва да сте сигурни за кого сте и да отстоявате това с риск да изгубите лайкове, ако ще да се снимате по прашки. Онези от високата костовистка лига разлюбват бързо и кърваво, докато по-широко скроените реформатори не ви разприятеляват, но спират да ви дават лайковете си. Те ви гледат с недоверие и се чудят от кои точно сте. Абе много е неловко. Ако сте по-непосредствени, тогава викайте си за ГЕРБ. Поне Баце харесва мама Меркел, а това е сигурен белег за християндемократичество, което е по-добро от това да си ляв. Какъвто и да е ляв.

Е, сега, ако понеже много четете чужда преса, все пак у вас е покълнало зрънцето на солидарността, трябва много да внимавате. БСП в момента са подозрителни към всичко, което не харесва Станишев и което е склонно да докара баце пак на власт. Освен това БСП никога не са се борили за солидарност, освен ако не става дума да се помогне на Моника да вкара Станишев в Европарламента. Добрата новина обаче е, че БСП се сцепи и отцепниците се сдобиха с няколко интелигента, които се опитват да привлекат всичко, което може да каже цялата азбука без да се запъне, включително да не обърка Европейския съюз с Евразийския или Европейския съвет със Съвета на Европа. Но като цяло бесепарските тигри са доста по-отворени към възможности. Ако сте фен на АБВ, най-много да ви нарекат първанист, но едва ли. И най-твърдият бесепарски електорат гледа към Татяна Дончева. Нейният напевен ямболски диалект, съчетан с интелигентни послания по уличните билбордове направо е като магнит за маргинализираната бесепарска интелигенция. Но, все пак, ако сте от наистина интелигентните, а не само онези, дето са били отличници в селската гимназия, то тогава не е добре да споделяте симпатии към Дончева, защото моментално ще ви разпънат на кръст чистокръвните десни. Ще ви кажат, че истинско ляво без пипалата на ДС е невъзможно и не съществува в България и ще са прави, честно казано.

Имате шанс със Зелените, защото те във всяко отношение са зелени, обаче са симпатяги. Никой няма да ви търси сметка за това, че искате по-малко говна и бетон по плажовете. За това не е нужно да решавате уравненията на Костов или пък да се чудите кое от БСП, АБВ и Татяна Дончева е по-малкото зло. Зелените са като цяло сигурна карта. При тях даже не е нужно да товорите за зелени неща (в смисъл екологични). Само лайкове и свежарски хумор е напълно достатъчно, за да си запазите приятелството с тях. Те са добронамерени, любвеобилни и неотмъстителни. Абе изглеждат като преродени хипита. Сладури са. Стига да не очаквате някакви сложни казуси за решаване в управлението, до което те така или иначе нямат голям шанс да се докопат.

Ако сте симпатизант на БСП, Бареков, Атака и всичките останали производни на ДПС, то явно сте се заблудили на моята стена. Съвет за вас нямам, а и не познавам добри психиатри.

Има и друг вариант да си спасите лайковете и приятелствата – говорете само за Лудогорец. Е, тогава е сигурно, че не сте изневерили нито на реформаторите, нито на бесепарите, нито на зелените, а още по-малко на ГЕРБ. Можете да преживеете до изборите и със статуси, съдържащи преференциалната бухалка, но можете да се фокусирате и върху храни, напитки и литературни мастурбации. Изобщо, три пъти мери и един път натискай „publish“, когато статусирате из Фейсбук. В Туитър е по-лесно, че там ако успеете да си наместите мислите в 140 знака, значи ще успеете да кажете достатъчно, че да заблудите радикалите. Желая ви успех, щото е ясно, че и на тези избори няма да получим най-доброто управление, от което се нуждаем, но поне да опазим социалния си статус, че да има кой да ни чете после гениалните мисли, да ни обръща внимание на битието от снимките или да ни се явява на ивентите. Успех, гайс и умната! Фейсбук е коварна среда, интелигенция дебне отвсякъде.