Без(умни) светофари

| от |

Мая Йовановска

Дали столичната кметица Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по транспорта в София Любомир Христов са наясно, че след пускането на яко рекламираните умни светофари по софийските кръстовища цари напрежение? Тяхното монтиране бе оправдано с обещания, че те ще се борят с големия трафик в столицата, като пускат автобусите, трамваите и тролеите с предимство, че с тях автомобилите ще преминават по-бързо и така ще се намали чакането по ключовите кръстовища, както и че пешеходците ще преминават три пъти по-бързо.

Хващам се за последното, което пряко засяга пешеходците. Защото тези (без)умни машини са „настроени“ от умните столични управници, оказва се, единствено в полза на превозните средства. Откакто туриха такива на бул. „Ал Стамболийски“ например, чакането по кръстовищата се превърна в истинско изпитание за нервите и концентрацията на пешеходците. Сега, за да минеш булеварда, трябва да се въоръжиш с голямо търпение. Затова пък, светне ли зелено – е най-добре да тичаш.

Картинката с преминаващите пенсионери, трудно подвижни хора или майки с колички е направо плачевна – горките хора напрягат всичките си физически сили, но не успяват да се преборят с машините. И всичко това е гарнирано с шумната реакция на шофьорите, които надуват клаксоните. Мнозина просто не издържат и се юрват да пресичат на червено. Подобни стресиращи ситуации се разиграват всяка минута, навсякъде из София, където има нови светофари. Да не говорим, че има шосета, на които те са буквално през метри.

Не е ли ясно на столичните управници, които се тупат в гърдите колко много са загрижени хората, че рискът от инциденти стана огромен. И буквално застрашава живота на преминаващите.

 
 
Коментарите са изключени за Без(умни) светофари