shareit

Видео играта, която вдъхнови „Black Mirror: Bandersnatch“

| от chronicle.bg |

Внимание – спойлъри!

Игралният филм по сериала „Black Mirror“ – „Bandersnatch“ – дебютира по Netflix преди няколко дни и ни даде нещо съвсем ново за гледане. „Bandersnatch“ разказва за програмисти от 80-те години, които правят компютърна игра по фантастичен роман, чийто автор полудява и убива жена си. Главният персонаж, Стефан, е един от тези програмисти.

Филмът е художествената измислица, но играта „Bandersnatch“ е съвсем реална.

„Bandersnatch“ (Бандерснач) – също и име на герой от „Alice Through The Looking Glass“ на Луис Карол – е и компютърна игра, която се реализира през 1984 година, но не излиза на пазара. Създателите, Imagine Software, казват, че играта е нещо доста различно от всичко до сега. По-късно Psygnosis купуват проекта и го пускат през 1986 под името Brataccas.

Джером Ф. Дейвис играе важна роля във филма като автор на фантастичния роман. Той обаче не е авторът, представен във филма. Има предположения, че персонажът на автора е вдъхновен от Филип К. Дик – човекът зад романа „Do Androids Dream Of Electric Sheep“, по-късно адаптиран във „Blade Runner“. Дик, който почива през 1982 година, има проблеми с психическото си здраве – той злоупотребява с амфетамини и получава халюцинации. Дик твърди, че третата му съпруга, Ан Уилямс Рубинщайн, се опитва да го убие и затова се опитва да отнеме живота й.

„Постера играта „Bandersnatch“, проект, който никога не се реализара – играта е направена през 1984, същата година, в която се развива действието в „Bandersnatch“.

 
 
Коментарите са изключени за Видео играта, която вдъхнови „Black Mirror: Bandersnatch“