Те ще ви изкарат акъла на голям екран

| от |

Нали сте чували израза „да се напикаеш от страх“? Той не случайно е толкова популярен, защото на света съществуват хора и същества, които могат да ви докарат до това състояние по-бързо от всяко друго обстоятелство.

Злите чудовища, които се крият под кревата или може би в някой ъгъл на стаята, или може би в тръбите на канала, са точно толкова истински и неприятни, колкото и историите за лоши хора, които правят гадни неща на други хора, за които често четете във вестника.

Киното обича да мрази най-големите си злодеи. То обича да го играе безстрашно, като често филмира сюжети, от които на самите създатели на въпросното творение би им се изправила косата. Човек трябва да посрещне страховете си, а какъв по-добър начин от това да ги филмира максимално кърваво и реалистично и така да уплаши още множество, живели в романтична заблуда до момента, хора?

Чудовищата на голям екран са няколко вида. Те са плод на нечие въображение – демони и зверове, които изкачат в тъмното, за да свалят кожите ви. Понякога са и обикновени хора, под чиито чист костюм и очила се крие неприятен психопат, който мисли под какъв ъгъл да пререже гърлото ви. Понякога са деца. А понякога клоуни и кукли.

Киното обича да взима символите на чистото и детското, с които човек пораства и да ги поругава. Да ги разчленява и да ги превръща в зли създания, които дебнат нощем, за да ви видят сметката. Такъв символ е клоунът Пениуайз от кървавия шедьовър на Стивън Кинг „То“. От този петък „То“ официално е по кината, където има запазено и заслужено място от години. Неговата първа киноадаптация вече е факт и много хора вече се напикават като видят клоун, благодарение на усилията на този филм.

Ние почитаме с поклон Пениуайз, както и великолепните изпълнения на Тим Къри и Бил Скарсгард в ролята – единият играе неприятното чудовище в първата тв адаптация на романите, а вторият влиза в шарения костюм на кино. По този повод обръщаме поглед към любимите ни чудовища на голям екран.

Избрали сме само пет, от които ще ви се изправят косите. За останалите може да се сетите и сами. В галерията горе.

 
 
Коментарите са изключени за Те ще ви изкарат акъла на голям екран