shareit

„Сам на скалата“ е филм за всички, които вярват в невъзможното

| от chronicle.bg |

На церемонията по връчване на филмовите награди „Оскар“, продукцията на National Geographic „Сам на скалата“ (Free Solo), посветенa на забележителния катерач Алекс Хонълд, получи златната статуетка в категория „най-добър документален филм“. Дни след получаването на „Оскар“ филмът ще има своята премиера и у нас.

Наградата приеха създателите на филма, режисьорът Елизабет Чай Васарели и световноизвестният фотограф и планинар Джими Чин, които освен партньори в заснемането на продукцията, са партньори и в живота.

„Благодарим на National Geographic, че повярваха в нас.“казаха Чин и Васарели. „Благодарим ти Алекс Хонълд, че ни даваш смелост, че ни учиш как да вярваме в невъзможното и че ни вдъхновяваш. Този филм е за всички, които вярват в невъзможното.”

Отличеният с „Оскар“ и БАФТА „Сам на скалата“ е наречен от New York Times „изключителен подарък за всеки, който смята, че границата на човешките постижения далеч не е достигната“.

free solo, сам на скалата

Документалният филм ще бъде излъчен премиерно на малкия екран на 3 март от 20:55 часа по National Geographic.

„Сам на скалата“ е съкровен и решителен портрет на соло катерача Хонълд, който се готви да осъществи дългогодишната си мечта – да изкачи най-прочутата скала в света, „Ел Капитан“ в националния парк „Йосемити“, висока 914 метра… без въже.

Продукцията представя вдъхновяваща история на атлета, който поставя на изпитание тялото и убежденията си в стремеж към триумф над невъзможното. Той разкрива каква е личната цена на успеха. С изкусното си майсторство и шеметна операторска работа, Васарели и Чин успяват да уловят искрените човешки мигове, наред с екстремното катерене на Хонълд. Резултатът е триумф на човешкия дух.

„Сам на скалата“ бе обявен за един от десетте най-добри филми за годината от Entertainment Weekly и бе признат от критиците по цял свят като „един от най-впечатляващите документални филми за годината“, „изключителен“, „изумителен“ и „визуално смайващ“.

 
 
Коментарите са изключени за „Сам на скалата“ е филм за всички, които вярват в невъзможното