Game of Thrones: Един се завръща, един е на прага на смъртта

| от chronicle.bg |

Внимание! Спойлери!

Седмият епизод носи заглавието „The Broken Man“. Още с обявяването на заглавието преди две седмици мнозина изразиха надежди в този епизод да видим Хрътката..

Ако последите три епизода изглеждаха по-скоро някак статични и дори голата Денерис не успя много да раздвижи положението, то този със сигурност донесе нова тръпка за зрителите. Седми епизод беше много по-лесен за проследяване, сякаш скачането от тема в тема – от място в място, изглеждаше по-малко.

Това е и първият епизод от началото на сезона, в който не виждаме Бран Старк и виденията му.

Хрътката се завръща

Преди началото на новия сезон на сериала, стана ясно, че към актьорския състав ще се присъедини 73-годишния актьор Иън Макшейн. Той мистериозно каза, че ще бъде отговорен за завръщането на някого, когото не сме предполагали, че ще видим отново. Още тогава феновете предположиха, че става дума за Хрътката и се оказаха прави.

Сандор Клегейн е жив и готов да отмъщава. Именно желанието за мъст е движещата сила, задържала го в света на живите. Спасен от религиозна общност, ръководена от персонажа на иън Макшейн, той се оказва отново сам – с брадва в ръка, готов да въздава справедливост.

Санса и Джон Сноу набират помощ

Пътят на Старките към Зимен хребет преминава през набиране на съюзници. Това ги води и в дома Мормон и неговата 10-годишна владетелка Лиана. Една от най-интересните сцени в този епизод е тази, в която сър Давос убеждава владетелката да се присъедини към битката на Старките. Вдъхновяващата сцена обаче е последвана от констатацията, че тя е способна да даде всичките си 62-ма бойци – бройка, напълно недостатъчна за битката, която Джон Сноу и Санса Старк са решени да водят. Междувременно двамата не успяват да натрупат много подкрепа сред домовете от Севера – тя е жена на Рамзи Болтън, а Джон Сноу не носи името на Старките – факти, които могат да им попречат да победят.

Санса, която вече поне привидно се е опитала да се отърси от ролята си на разглезено момиченце, решава да се обърне за помощ към неизвестен засега съюзник. За съжаление, най-вероятно това ще бъде Кутрето.

Аря Старк, не си отивай!

Онова, което се случи с Аря в епизода, може да се равни по сила на онова, което преживяха зрителите с неочакваната смърт на Джон Сноу. В края на епизода тя се шляе по улиците на Браавос, пронизана толкова дълбоко, че едва ли има много шансове за живот. И всичко това – само ден преди да напусне мястото. Ако Аря наистина си отиде, сериалът ще загуби още един силен персонаж, заради когото си струва да се гледа.

Марджъри, къде си?

Свикнали сме да виждаме Марджъри Тирел в ролята на манипулативна жена, способна на всяка хитрост, за да постигне своето. В шести епизод обаче тя прие една много по-смирена роля, обединявайки в образа на кралското семейство светска власт и религиозно подчинение. И тъкмо да си помислим, че завинаги сме я загубили, показа с малък скрит жест на баба си Олена, че няма намерение да предава нито себе си, нито дома си. Хартийката с малка изрисувана роза даде да се разбере, че тя има план и знае какво прави, за да се измъкне от сложната ситуация. Дали това е вярно… с Game of Thrones никога не се знае.

Изборът на Теон Грейджой

След като се наложи да избягат от дома си, за да не бъдат убити, Яра и Теон Грейджой трябва да поемат на нова мисия – да намерят Денерис в Мирийн и да я убедят, че те са истинските й съюзници. На фона на чичо им – със сигурност са по-справедливият отбор.
Не е ясно обаче дали ще стигнат дотам. Сред феновете вече текат залози дали Яра няма да се окаже следващия персонаж, който да напусне сцената на сериала завинаги.

 
 
Коментарите са изключени за Game of Thrones: Един се завръща, един е на прага на смъртта