shareit

Broadchurch: Емоционално сбогуване с детективите Милър и Харди

| от chronicle.bg |

Британският сериал Broadchurch фокусира третия си и последен сезон около трудна и тежка тема – изнасилването.

Не просто това – екипът на сериала прекарва време в проучване на случаи и общуване с организации, които работят с жертви на сексуално насилие, за да изгради убедително историята. Също както в предишните два сезона, и третият успя покрай темата за престъплението да повдигне и други въпроси, свързани със семейните ценности и възпитанието на следващото поколение.

Трети сезон на Broadchurch изглеждаше малко по-различен от предходните – още с първите си епизоди задаваше един хладен тон към престъплението и действията на разследващите, отношението към жертвата и намирането на подкрепа за нея извън семейството и средата.

В този сезон детективите Ели Милър (Оливия Коулман) и Алек Харди (Дейвид Тенант) разследват изнасилването на Триш Уинтърман (Джули Хесмондхал) по време на парти. Там е имало много мъже и полицията трябва да отсее възможните извършители от всички останали, а след това от заподозрените – извършителя. На фона на различните отношения и подозрително поведение на част от замесените в историята, се оказва, че в района в последните няколко години е имало и други жертви на изнасилване, случило се по подобен начин като при Триш.

broadchurch

Епизодите постепенно се приближаваха към насилника, като в последния видяхме неочаквана развръзка. Независимо от всички парчета в пъзела, които Милър и Харди събираха през целия сезон, последното от тях беше изненада.

Трети сезон предложи на зрителите си не просто добра криминална история – той изпълни една по-голяма задача – да разкаже за някои от предразсъдъците, свързани с изнасилванията, да покаже пътя, който извървява жертвата след престъплението и начините, по които тя може да получи подкрепа. Всичко това – без да пострада сюжетът или да се отнеме от напрежението на криминалната история.

Триш Уинтърман (Джули Хесмондхал) е жена в края на своите 40 години. Трудно може да бъде определена като красива, а облеклото й определено не е провокативно. Въпреки това именно тя се оказва жертва, защото не външния вид я определя като потенциална мишена на насилника, а тя, както много други жени по света, се оказва на неподходящо място в неподходящо време. Дори само с този похват, третият сезон дава различен поглед върху сексуалните престъпления, като фокусира вниманието си едновременно върху начина, по който те променят живота на жертвата и начина, по който светът гледа на нея.

broadchurch

В сериала дори най-близката приятелка на Триш в момент на афект допуска, че тя сама е виновна за онова, което й се е случило. Всички тези процеси за осмисляне на престъплението, страха, стигмата и трудността да споделиш с близките си за преживения ужас, са представени в сериала с внимание и разбиране. Джули Хесмондхал прави страхотна роля, успявайки с достатъчно нюанси начина, по който се променя героинята й Триш след преживяното.

Ако предните два сезонa бяха фокусирани върху случаи, свързани с животите на детективите Ели Милър (Оливия Коулман) и Алек Харди (Дейвид Тенант), то този е отвъд тях, но засяга цялата общност.

Трогателният финал постави точка на разследванията на Ели Милър и Алек Харди. След като убийството на Дани Латимър ги събра през 2013 година, за да осигурят на зрителите блестящо разказана криминална история, 2017 година слага емоционален финал на историята. Във финалната сцена двамата стоят близо до мястото, където беше открит трупа на Дани, за да си кажат довиждане със зрителите.

След финала на „Broadchurch“ създателят на Крис Чибнал напуска ITV, за да отиде в BBC, където ще наследи Стивън Мофат като водещ сценарист в сериала „Doctor Who“.

 
 
Коментарите са изключени за Broadchurch: Емоционално сбогуване с детективите Милър и Харди