shareit

Защо парите от Live Aid се използваха за оръжие, вместо храна

| от |
Между 1983 и 1985 г. в Етиопия умират около 1.2 милиона души, повече от 400 000 бежанци се опитват да избягат, около 2.5 милиона се опитват да оцелеят и страната официално разполага с повече от 200 000 сирака. В този период и други страни използват похвата на глада, за да премахнат своите най-големи противници. Макар и някои организации да смятат, че големият глад е дошъл в следствие на климатични проблеми, редица наблюдатели залагат на така наречените политически стратегии за значителното намаляване на бутновниците с името Tigray People`s Liberation Front. Повечето са в провинцията Тигрей, откъдето идва и името.
Гладът сякаш идва навреме, за да намали умишлено тигрейската популация. Въпросната зона впечатлява с изключително агресивно обществено мнение, което прераства в насилие. И именно по тази причина и след редица сблъсъци между бунтовници и военни, Менгисту Хайле Мариам – лидер на политическата диктатура в Етиопия по това време – нарежда постепенно намаляване на хранителните запаси до абсолютното неутрализиране.
Mengistu_Haile_Mariam_3
Снимка: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=59990918
Природата не бива да бъде забравена, особено след като в средата на 80-те години на миналия век в четирите провинции на страната – Годжам, Харарге, Тиграй и Уоло – падат рекордно ниски нива на дъжд. Според икономическото състояние на страната, повече от 60% се изхранват именно от селското стопанство. През 1984 г. след като реколтата е достатъчно лоша, Менгисту обявява, че ще пренасочи 46% от храната за военните. Този ход го превръща в командващия на една от най-големите армии в суб-Сахарска Африка. Официалното число е 1.2 милиона души, но според Алекс де Вал, числото е между 400 000 и 5000 000.
И докато местните жители страдат, запада започва да гледа с лошо око на тези зверства. Бавно и сигурно започват да се подготвят най-различни благотворителни кампании, чиято основна цел е да изпратят възможно най-много средства в помощ на бедстващите. Медиите по цял свят се стремят да отразяват зверствата, а покрай тях започват да се търсят и различни звезди, които да популяризират случая. След това идва време и за музиката. Само няколко седмици след появата на песента „Don`t they know it`s Christmas“, голяма част от пуполярните изпълнители по това време в САЩ.
Медийното чудо се случва и песента обикаля света, поставяйки рекорд за най-продаван сингъл. За кратко време събраната сума е около 63 милиона долара (144 милиона в днешни пари). Разбира се, европейските жители също не стоят безучастни и се стремят да съберат колкото се може повече ресурс за гладуващите етиопци и не само. За първи път в историята на телевизията се предава толкова мащабно събитие с повече от 1.9 милиарда зрители пред очите на около 150 нации. Според изчисленията, това е около 40% от популацията.
Official_Live_Aid_poster
Снимка: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=59990918
Зрителите, които присъстват на стадиона в Лондон са около 72 000 души, хората във Филаделфия са около 100 000. В името на доброто и спасението на гладуващите, двата стадиона създават много сериозен списък от звезди, които ще нажежат изцяло обстановката. Те пеят благотворително, а всички трябва да даравят колкото намерят за добре. Концертът започва в 12 часа на обяд и в списъка с изпълнители можете да видите Status Quo, Елвис Кастело, Саде, Стинг, Фил Колинс, U2, Dire Straits, Queen, Дейвид Бауи, The Who, Елтън Джон, Пол Маккартни и накрая Band Aid.
Американските колеги също не изостават с изпълнението. Участници там са Black Sabbath, Run-D.M.C., Рик Спрингфийлд, Judas Priest, Браян Адамс, Сантана, Мадона, Нийл Йонг, Ерик Клептън, Фил Колинс (който очевидно успява да прелети достатъчно бързо от Лондон до Филаделфия), Led Zeppelin и всичко завършва с музикалното оформление USA for Africa и песента „We are the World“. Дарените пари за тази епична юнска вечер от далечната 1985 г. са около 150 милиона паунда.Може ли такава сума да нахрани 53 милиона души (според официалното преброяване през 1994 г., липсват данни за по-старо). Най-вероятно това ще е трудно начинание, но имайки предвид, че и други организации помагат, сумата най-вероятно би могла да стигне или поне да облекчи драстично мъките на обществото. Най-вероятно всички са се надявали именно на това, ала има една основна пречка. Още през 1986 г. в списание Spin се появява много сериозна критика за посоката на парите.
David Bowie
Организацията Medecins sans Frontieres официално заявили, че не е редно кампаниите да си партнират с правителството, особено след като именно то е отговорно за глада на първото място. По техните изчисления, голяма част от приходите са заминали в СССР и обменени за оръжие. Това е версията от 1986 г. и според организаторите на концерта, това е бил опит за печелене на внимание, защото въпросната организация е била изгонена от страната. И точно тук идва една друга интересна точка, която трябва да се спомене. През 2010 г. се появява материал в BBC от името на Мартин Плаут.Мартин успял да се срещне с бивши лидери на бунтовнически фракции и след проведени интервюта става ясно, че много от доброволците са давали пари. Вместо закупуването на храна, повечето пари или около 95 милиона долара (63 милиона паунда) са били използвани за покупката на оръжие и въоръжаването на бунтовниците. ЦРУ смятат, че парите са били използвани за допълнителното разклащане на установената диктатура. След разглеждане на банковите сметки, голяма част от парите на някои организации са отишли именно за оръжие, а не за храна.
В разказа на Мартин Плаут, работниците имали пари, с които да купуват семена от не толкова засегнатите региони. Някои от доброволците са обикаляли с много сериозни суми и са се срещали предимно с фермери. Именно с такъв „земеделец“ се среща и репортера на BBC, който заявява, че е бил бунтовник, но трябвало да се преоблече като фермер. Това поне била стратегията на Гебремедин Арая. Продадените чували със семена са били пълни с пясък.
Live_Aid_at_JFK_Stadium,_Philadelphia,_PA
Снимка: By Squelle – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4090790
Някой от бунтовническите лидери дори достигат до поста министър-председател на Етиопия. Мелес Зенави сяда на горещия стол през 1991 г. и отказва среща с репортера на BBC. Арая се е намирал в Холандия през 2010 г. и споделя, че точно това била стратегията за заблуждаването на доброволците. По-късно медията е нападната от всички и обвинена в публикуването на грозна лъжа. Заснетият документален филм е премахнат в момента от сайта, а редица други издания се изказват негативно. BBC все пак защитава своя колега и вярва в неговата работа.Следват и обвинения за въпросния материал, в който разкрива, че няма доказателства за пренасочените парични дарения. Въпросният материал подвеждал читателите и създавал грешно впечатление. Разбира се, не можем да бъдем сигурни в нищо, преди да видим материала, но за жалост архивите не са налични. Все пак ще е иронично да знаем, че някои от най-добрите изпълнителни през 80-те години са изпяли хитовете си, за да може с дарените пари да се закупи оръжие, а не хляб, както мнозина споделяха.
 
 
Коментарите са изключени за Защо парите от Live Aid се използваха за оръжие, вместо храна

Повече информация Виж всички