Защо британските фермери рисували райета на кравите си по време на блицкрига

| от Getty Images |

По време на блицкрига през Втората световна война британските фермери прибягват до необичайна и креативна тактика, за да предпазят добитъка си и обществеността от потенциални инциденти. Те рисуват с боя ленти на кравите си.

Макар това да изглежда като странен подход, той всъщност има практическа цел.

На снимката горе е показана фермерка от Есекс, която боядисва кравата си с бяла боя. Макар че този акт е помогнал за защитата на животното, ивиците са били добавени най-вече, за да се предотврати превръщането на кравата в сериозна опасност по време на въздушните нападения, които се случват по време на Блиц от септември 1940 г. до май 41 г.

От 1 септември 1939 г. в Обединеното кралство е наложено затъмнение, за да се опитат да намалят до минимум броя на целите, които могат да бъдат идентифицирани от прелитащите над тях бомбардировачи на Луфтвафе. Гражданите трябвало да държат прозорците и вратите си покрити, за да не прониква светлина навън.

Извън домовете пътните и уличните лампи бяха снабдени със специални капаци, така че лъчите да бъдат насочени към земята. Специални надзиратели също така наблюдавали всеки своя район, за да се уверят, че жителите спазват правилно заповедта за затъмнение.

Като цяло тази практика е довела до много опасности, включително до увеличаване на престъпността. Основният проблем обаче бил, че хората трудно виждали къде отиват, докато шофират. Именно тук се появили и раираните крави. Притеснени, че добитъкът им може да излезе на пътя по време на затъмнение, фермерите рисували белите ивици, за да направят добичетата поне малко по-видими за шофьорите в мрака.

 
 
Коментарите са изключени за Защо британските фермери рисували райета на кравите си по време на блицкрига