shareit

Чудните военни машини: Бойният айсберг на британците

| от |

През Втората световна война британците ядат страхотен пердах от подводните лодки на Германия. Съответно, нужно е решение.

Авакум е самолетоносач, направен от лед, дълъг 610 метра, 90 метра широк, тежък 2 милиона тона и с дебелина на стените 12 метра, което би трябвало да издържи на немските торпеда. Цялото нещо по план е толкова голямо, че спокойно може да се нарече „плаващ остров“. Ледът е сравнително лесно да се намери – това ще направи поправките доста лесни. Ледът също така е и доста здрав, имайки предвид, че именно той е причината Титаник да потъне. А за разлика от прочутия кораб, Авакум на практика е непотопяем.

Проектът е идея на Джефри Пик, учен, известен с трудните си за осъществяване идеи. Въпреки славата си, през 1943 той успява да убеди Чърчил да опитат с проекта.

И проблемите започват. Излиза че ледените блокове, от които трябва да се конструира това чудо, въобще не са толкова здрави, колкото цял глетчер, и се чупят, когато ги удариш с чук – няма шанс да издържат удар на торпедо. Планът изглежда обречен, докато малко по-късно същата година към леда не се добавя 14% целулоза – под формата на дървени стърготини и парченца хартия – което се оказва, че го прави доста по-здрав. Новата ледена сплав пикрит, известна още и като пиколит – по името на създателя на Авакум – запазва приятната цена и запазва проекта бюрократично щадящ, докато добавя към здравината и така най-накрая гигантският кораб може да бъде построен.

Първо обаче се прави по-малка версия в езерото Патриша в Албърта, Канада. Тя е едва 10 на 20 метра и се поддържа замръзнала от двигател с мощност една конска сила. Но функционира и доказва, че може да издържи топлите летни месеци без да се стопи.

Авакум обаче никога не е започнат. Плановете са оставени в зимника, когато се изчислява, че количеството дървесина и хартия, които ще отидат за построяването му, е абсурдно, количеството метални тръби е абсурдно, количеството корк за изолация е абсурдно. Още повече, максималната скорост на гиганта от 11 км/ч го прави изключително непрактичен. За жалост написаното в библията от образа, на който е кръстен Авакум, не се сбъдва.
Авакум 1:5
защото Аз ще извърша едно дело в нашите дни,
което няма да повярвате, ако и да ви бъде разказано.
 
 
Коментарите са изключени за Чудните военни машини: Бойният айсберг на британците

Повече информация Виж всички