shareit

Анибал Милхайс: Войникът, който „струва милион мъже“

Историята на Анибал Аугусто Милхайс, известен също с прякора Soldado Milhões („Милиони войници“), е като сага от Междузвездни войни: един обикновен фермер е призован да служи на страната си по време на Първата световна война, където показва несравнима храброст, въпреки най-тежките условия. Но след като става национален герой, той се връща към живот, който мнозина биха възприели като обикновен, дори трагичен.

Това е историята на Милхайс.

Възпитанието на Анибал и началото на Първата световна война

Милхайс е роден през 1895 г., в португалския град Валого де Милхайс. През 1915 г., малко след избухването на Първата световна война, той е призован в португалската армия като част от пехотата на Браганса. По-късно става член на бригадата Трас ос Монтес от 2-ра пехотна дивизия на португалския експедиционен корпус.

По време на войната португалската армия прекарва по-голямата част от времето си в набези във Фландрия, Белгия. Тези набези срещу германските войски са изключително опасни, с големи количества жертви и от двете страни. Групата на Милхайс често е назначавана да служи на фронтовата линия по време на битка, което означава, че той има най-опасната работа в една вече изключително опасна война. Войниците на фронтовата линия често страдат от изключителна умора.

Lewis gun reloading mechanism

Лека картечница Люис

На 9 април 1918 г. Анибал участва в битката при Лис, където е назначен да отговаря за лека картечница Люис, способна да изстреля голям брой патрони. Боевете обаче вървят зле и португалските и съюзническите шотландски войски започват да се оттеглят.

Милхайс е натоварен да води прикриващ огън, за да защити отстъпващите войски от германците. Докато е под тежка атака, той успява да убие голямо количество вражески войници, позволявайки на много от другарите си да избягат. Войникът остава на поста си, докато му свършват мунициите и се оказа съвсем сам. Тогава се покрива с брезент и избягва залавянето, когато германската армия го подмина.

Но изпитанието още не е приключило.

Само защото Анибал не е бил заловен или убит от германците, не означава, че вълненията му приключват. Той е съвсем сам, без да знае къде са неговите другари войници. Така, все още въоръжен с картечницата, Милхайс прави тридневен преход през Фландрия. По пътя спасява шотландски майор, който става негов спътник и в крайна сметка стигат до другарите си.

Милхайс отново доказа своята доблест, когато само месеци след битката при Лис, той сам открива прикриващ огън, който позволява на белгийска част да стигне до друг изкоп без никакви жертви.

Действията на Анибал са забелязани от британски и белгийски офицери, които отбелязват неговия героизъм в своите доклади. Той е почетен от португалския майор Ферейра де Амарал, който именно заявява, че мъжът струва „един милион войници“. За своята служба той получава военния Орден на Кулата и меча, за храброст, лоялност и заслуги, най-високото отличие на Португалия. Той остава единственият войник, получил медала на бойното поле, а не на публична церемония в Лисабон. И това не е единствената награда на Милхайс. Франция му дава Légion d’Honneur, пред 15 000 съюзнически войници.

Когато се завръща в Португалия, Милхайс е смятан за национален герой и един от най-известните хора в страната.

След като войната свършва Анибал се завръща в селото си и има девет деца със своята съпруга Тереза. Животът е труден за двойката, тъй като португалската икономика е сериозно увредена от войната и те се обръщат към правителството за подкрепа. Вместо да го подкрепи парично, правителството нарече родния му град Валонго де Милхайс в негова чест.

Финансовото положение на двойката става толкова тежко, че в крайна сметка Милхайс емигрира в Бразилия, за да търси по-добър живот. След като хората в португалската общност в страната осъзнават колко тежко е станало положението му, събрат пари, за да го изпратят у дома и да го подкрепят.

В крайна сметка засраменото португалско правителство дава на най-известния си войник пенсия, с която да живее. Така Милхайс изживява остатъка от годините си скромно и умира на 3 юни 1970 г. на 74-годишна възраст.

 
 
Коментарите са изключени за Анибал Милхайс: Войникът, който „струва милион мъже“

Повече информация Виж всички